Jakub Forgács Kultúra

Malachovskí dôchodcovia sú aktívni: Pozrite sa, čomu všetkému sa venujú!

Rôznym brigádam, tvorbe v krúžku či pečeniu koláčov na akcie v obci Malachov neďaleko Banskej Bystrice sa venujú miestni dôchodcovia, ktorí v roku 2007 založili Občianske združenie (OZ) Klub dôchodcov Malachovčan.

Ilustračný obrázok k článku Malachovskí dôchodcovia sú aktívni: Pozrite sa, čomu všetkému sa venujú!
Zdroj: TASR

„Chýbalo nám stretávanie sa a dôchodcov bolo dosť. Už na prvej schôdzi sme mali vyše 60 členov,“ povedala pre predsedníčka OZ Lýdia Boďová. Dodala, že teraz ich je 69 a do klubu stále prichádzajú noví a mladší členovia.

Brigádujú a pritom sa zabávajú

„Zúčastňujeme sa na všetkých akciách v obci či brigádach,“ pokračovala Boďová. Podľa ďalšej členky Márie Dobrotovej sa napríklad pričinili o vybudovanie malého obecného múzea, Kováčovie domu. „Chodili sme na brigády, vyumývali, ponatierali, poprali, čo bolo treba,“ uviedla Dobrotová. Pomáhali aj pri zabezpečovaní exponátov, ktoré zbierali po dedine. Návštevník tak môže napríklad v múzeu vidieť, ako sa v minulosti v Malachove piekol chlieb.

OZ Malachovská dolina pomáhali pri vytváraní oddychového miesta nad dedinou. Na jar dôchodcovia čistia cintoríny. „Pookrejeme na duši, zaspievame si, porozprávame vtipy, hráme spoločenské hry, prosto, nie sme sami, sme spolu a je nám tam dobre,“ pokračovala Dobrotová.

Pre každého niečo

Elena Cimermanová založila v klube krúžok Dobrej pohody a jeho vedúcou bola do minulého roku. „Zo začiatku sme sa väčšinou zameriavali na ručné práce, ale mnohé členky hovorili, že nemajú na to šikovné ruky. Tak sme prešli na iné práce, nielen ručné ako pečenie, zdobenie zákuskov, pestovanie muškátov, prezimovanie kvetín, chodí sa do prírody, bola prednáška o liečivých rastlinách,“ vymenovala Cimermanová. Do krúžka chodí 20 žien.

Cimermanová sa začala venovať ručným prácam až na dôchodku. „Veľmi ma to baví a duševne si pri tom oddýchnem.“ Svoje poznatky si nenecháva len pre seba, a tak sa môžu priučiť aj členky krúžku. „Ak niečo vidím v televízii, hneď si to vyskúšam a idem ukázať členkám,“ uviedla Cimermanová, ktorá sa najčastejšie venuje výšivám, ale aj veľkonočným a vianočným ozdobám, ako napríklad vianočným guliam patchworkovou technikou.

Malachovskí dôchodcovia sú aktívni: Pozrite sa, čo všetko dokážu!
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM