Jakub Forgács Kultúra

Malachovčania vedú vlastné divadlo: Úspechy žne hlavne komédiami

Malá Chova z Malachova, divadelný súbor s veľmi dlhou tradíciou, funguje s malými prestávkami v rovnomennej obci od roku 1931. Obecenstvo, ktoré je podľa režisérky súboru Evy Gajdúškovej tak úžasné, že si lepšie nemôže želať, má najradšej komédiu.

Ilustračný obrázok k článku Malachovčania vedú vlastné divadlo: Úspechy žne hlavne komédiami
Zdroj: TASR

Radšej súčasnosť ako klasiku

„Komédia je najžiadanejšia, hoci by som rada režírovala aj drámu alebo dokonca detektívku. Nech sa spýtam kohokoľvek, či by som ju nemala zameniť za iný žáner, hovorí: Len zostaňte verná komédii,“ povedala režisérka. Dodala, že preferuje súčasných autorov. Predtým, ako prišla do súboru pred desiatimi rokmi, sa v divadle hrala viac-menej klasika, ktorú v tom čase dedinské divadlá preferovali. Gajdúšková predstavenia podľa vlastných slov trochu zmodernizovala a priblížila dnešnému divákovi. Ten chce viacej súčasnosť ako klasiku.

Premiéru súbor uvádza tradične na Vianoce 25. decembra. Divákov na predstavenie prichádza množstvo, dokonca sú aj zo vzdialenejších dedín. Naposledy ich mali v hľadisku 350. Ďalších asi 50 ľudí stálo, aj na chodbe, konštatuje Gajdúšková. Na Veľkú noc buď súbor uvedie reprízu alebo novú hru. Herci tiež pre Malachovčanov zvyknú pripraviť estrádny program v kabaretnom štýle.

Herci vo veku od 15 do 60 rokov

Malá Chova z Malachova má teraz 18 aktívnych členov, dlhú dobu bol ale s hercami veľký problém. „Za posledné tri roky sa k nám mladí dosť pridali,“ povedala Gajdúšková. Najmladšia herečka má 15 rokov, najstaršia okolo 60. V súbore prevažujú ženy, mužských hercov má relatívne málo. Režisérka dúfa, že tradícia súboru bude pokračovať ešte dlho. „Bolo by fajn, keby sa nám podarilo dobudovať zvukotechniku a osvetlenie, lebo to máme dosť zlé. Keby sa nám toto podarilo, boli by sme šťastní ako blchy,“ vyjadrila sa. Gajdúšková dodala, že podmienky, aj na skúšanie, majú veľmi dobré. Súbor si vybudoval divadelný klub, ktorý má dokonca prepojený s javiskom v kultúrnom dome.

Gajdúšková si myslí, že je veľmi dobré, keď sa aj v dnešnej dobe nájdu ľudia ochotní venovať niečomu podobnému svoj čas. „Lebo si to vyžaduje veľmi veľa času. Aby mohli chodiť na skúšky, musia svoje veci posúvať, niekedy aj pracovné veci. A dnes pracovné veci posunúť je dosť veľký problém, čiže to vysoko kvitujem,“ dodala režisérka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM