Jakub Forgács Kultúra

Máj v Bystrici odštartuje lákavými akciami: V TOP 12 sú koncerty aj športový sviatok

Chceli by ste prežiť nadchádzajúce dni naplno? Vybrali sme pre vás rovných 12 akcií, z ktorých si vyberú malí aj veľkí Banskobystričania.

Ilustračný obrázok k článku Máj v Bystrici odštartuje lákavými akciami: V TOP 12 sú koncerty aj športový sviatok
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Spojené štáty lásky

2. mája o 19.30 hod., Múzeum SNP – Filmový klub

Poľsko 1990 – prvý euforický rok slobody, ale tiež neistá budúcnosť. Štyri, na prvý pohľad šťastné ženy v rôznom veku, sa rozhodnú, že je čas zmeniť život a splniť si sny. Strieborný Medveď za scenár na MFF Berlinale 2016.

Príroda bez hraníc

3. mája o 17.00 hod., Tihányiovský kaštieľ

Napriek tomu, že sú na Slovensku všetky druhy dravých vtákov chránené, stávajú sa často obeťami všetkých typov vtáčej kriminality. Bohužiaľ nielen na Slovensku sú veľmi prenasledovanou skupinou živočíchov. Objavte svet prírody, v ktorom nič nie je náhoda. Navštívte cyklus prednášok so zaujímavými ľuďmi a diskutujte o témach, ktoré nám nie sú ukradnuté.

Peter Bartoš – ZOO Bratislava

3. mája o 17.00 hod., Vila Dominika Skuteckého

Rozprava o koncepte ekologickej kultúry neoavantgardného umelca Petra Bartoša (n. 1938), ktorý sa zaoberal regeneráciou vybraných domestikovaných zvierat (napr. psov, koní, holubov), a od zoomédia pokračoval k zooparku riešením životného prostredia kultivovaného človekom.

Turandot

3. mája o 19.30 hod., Štátna opera

Posledná opera veľkého mága talianskej opery patrí k jeho najvyhľadávanejším dielam. Puccini si veľmi dal záležať na výbere jeho námetu – chcel, aby bolo dramatické, ale umožňovalo využívanie exotiky, fantázie a ilúzie ako zázemia pre veľký ľúbostný príbeh. Toto všetko našiel v príbehu, ktorý bol už predtým viackrát využitý ako námet pre opery – najznámejším sa ale stal vďaka Schillerovej dramatizácii a rozprávkovej hre C. Gozziho o čínskej princeznej Turandot.

Absolútny zákaz

4. mája o 18.30 hod., Divadlo Akadémie umení

Príbeh rodiny, ktorej každodenný život narušil príchod novej vyhlášky. Je to bežná rutina. Vyhláška, ako každá iná. Má cenu proti nej vzdorovať, alebo sa jej treba podvoliť? A môže niekto bez dôvodu zakazovať?

Nemé tváre / Výkriky do ticha

5. mája o 10.00 hod., Štátna opera

Dielo Dany Dinkovej Nemé tváre / Výkriky do ticha je príbehom o šikanovaní – virtuálnom i fyzickom. Prostredníctvom pohľadu do života mladých ľudí inscenácia rieši vážny spoločenský problém násilia, ktoré je často nenápadne, no deštruktívne prítomné v školách či rodinách. Hlavným posolstvom inscenácie je, aby sme boli tolerantní a k tolerancii viedli aj svoje okolie.

Najmilší koncert roka 2022

5. mája o 16.00 hod., Robotnícky dom

Verejná prezentácia umeleckých talentov detí z Centier pre deti a rodinu (bývalé detské domovy) a náhradných rodín. Cieľom je okrem hľadania detských talentov, aj podporiť a pomôcť deťom a mladým s neľahkým osudom v sebarealizácií či prinavrátiť im zdravé sebavedomie, aby v budúcnosti mohli dosahovať vytúžené sny a ciele.

Víkendové akcie si môžete pozrieť na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM