Michal Majer Kultúra

Máj, lásky čas v Stredoslovenskom múzeu

Tohtoročná Noc múzeí a galérií bude v banskobystrickom Stredoslovenskom múzeu prebiehať v sobotu 15. mája v rámci akcie Máj, lásky čas. Návštevníkov čaká nevšedná prehliadka expozícií v Thurzovom dome i novootvorenom Matejovom dome za sprievodu lekto

Brány Stredoslovenského múzea budú pre záujemcov otvorené od 18.00 do 22.00 hodiny. „V Zelenej sieni Thurzovho domu sa prenesiete do konca 15. storočia. Stretnete tu kráľovský pár Mateja Korvína a Beatrix Aragónsku a dozviete sa o podobách lásky zobrazených na nástenných maľbách,“ konštatovala Anna Solivajsová zo spomínaného múzea.

Svoju zručnosť si návštevníci môžu vyskúšať v tvorivej dielni a za pomoci medovnikárskej techniky vyrobiť srdiečko z modelárskej hliny. V tento večer sa budú môcť dotknúť vybraných exponátov, ktoré používali pri svojej práci baníci a dozvedia sa i o postavení dedinskej ženy a matky. V priestoroch venovaných sakrálnemu barokovému umeniu odznie taktiež koncert renesančnej a barokovej hudby v prevedení Barokového ansámblu pod vedením Matúša Šimka.

V Matejovom dome čaká večerných návštevníkov film o najstarších dejinách Banskej Bystrice. „Výnimočne len v tento deň i film Pred a po o premene Matejovho domu na dnešnú expozíciu o histórii mesta,“ dodala Solivajsová. Podujatie Noc múzeí a galérií je celoeurópska akcia, do ktorej sa pravidelne zapája aj Stredoslovenské múzeum.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM