Monika Obrtalová Rôzne

Mačky divé vypustili do voľnej prírody

V Národnom parku Veľká Fatra pribudlo v minulých dňoch desať mačiek divých. Ochranári ich vypustili na troch lokalitách Turca, v predhorí Malej Fatry a Veľkej Fatry. Po vypustení ich telemetricky sledujú, aby zistili kde sa usadili a aký majú rajón.

Ich vypúšťanie do voľnej prírody realizujú Štátna ochrana prírody a Správa Národného parku Veľká Fatra v spolupráci so zoologickými záhradami. Mačky vypustené vo Veľkej Fatre odchovali v zajatí v zoologických záhradách na Slovensku, Morave a v Čechách. Tie sa zapojili do projektu prinavrátenia mačky divej do Veľkej Fatry. „Jedným z cieľov moderných zoologických záhrad vo svete je chov živočíchov v zajatí, ktoré sú vo voľnej prírode ohrozené a ktorých početnosť sa na niektorých lokalitách znižuje, prípadne došlo až k ich vyhynutiu. Jedným z takýchto druhov je práve mačka divá. Už v roku 2008 sa podarilo úspešne vypustiť na Turci – v predhorí Veľkej Fatry 13 mačiek divých,“ povedal Michal Adamec zo Štátnej ochrany prírody.

Dodal, že spolupráca ŠOP SR a zoologických záhrad je aj do budúcnosti dôležitá. A to nielen v prípade projektu prinavrátenia mačiek divých do Veľkej Fatry, ale aj pri realizácii iných projektov, kde sa živočíchy odchované v zajatí využívajú pre vypúšťanie do voľnej prírody. Takými je aj záchrana zubra hrivnatého, posilňovanie populácií dravcov a sov a ďalšie projekty.

Mačka divá je chráneným druhom európskeho významu. Vyskytuje sa v listnatých a zmiešaných lesoch, v nižších a v stredných polohách v nadmorskej výške 300 až 600 metrov. V súčasnosti je geografickým jadrom jej areálu južná časť stredného a severná časť východného Slovenska. Podľa niektorých odhadov na Slovensku ich žije približne tisíc. Aj keď sa v súčasnosti ich populácia považuje za stabilnú, napriek tomu v niektorých lokalitách, najmä izolovaných, došlo k ich vyhynutiu, respektíve ich výskyt sa tam už niekoľko rokov nepotvrdil. Zo Slovenska sa mačky divé prirodzene rozširujú do okolitých krajín, do Maďarska a Poľska, s ktorými máme spoločné populácie.

Zdroj: TASR Foto: fotoaparat.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM