Správy Samospráva

Lunter: Ani pandémia nezastavila rozvoj kraja. Čo sa podľa župana podarilo?

Zazmluvnenie rekonštrukcie rekordných 200 kilometrov ciest či práca pre desiatky ľudí. To je len niekoľko z úspechov kraja, na ktoré poukázal Ján Lunter.

Ilustračný obrázok k článku Lunter: Ani pandémia nezastavila rozvoj kraja. Čo sa podľa župana podarilo?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Tento rok v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) rovnako ako všade poznačila koronakríza. Ako v stredu v Banskej Bystrici konštatoval predseda BBSK Ján Lunter, na opatrenia v súvislosti s ňou sa z rozpočtu kraja doposiaľ vynaložilo 693-tisíc eur. Sumou 20-tisíc eur prispeli napríklad aj na kúpu špeciálne upraveného karavanu pre Slovenský Červený kríž, ktorý dnes slúži ako mobilné odberové miesto.

Suplovanie štátu

„V novembri naše zastupiteľstvo schválilo na odmeny zamestnancov krajských zariadení sociálnych služieb 880-tisíc eur. Každý jeden si v decembri našiel na výplatnej páske minimálne 470 eur. Ďalšie odmeny sľubovalo aj ministerstvo, takže dúfame a veríme, že prídu,“ informoval Lunter.

„Režim našich životov prevzal COVID-19. Pri riešení úloh sme museli často improvizovať a suplovať aj štát. Do prevádzky sme uviedli osem karanténnych centier, šesť sme dali k dispozícii štátu. Od apríla do júna sa v nich vystriedalo cez 700 repatriantov. Celkové náklady na materiálne zabezpečenie presiahli 42-tisíc eur, ktoré nám ministerstvo vnútra preplatilo,“ zhrnul šéf kraja.

Na pomoc nemocniciam BBSK v novembri zriadil aj tzv. červenú DSS pre klientov svojich zariadení, ktorí už síce nemajú klinické príznaky ochorenia, ale stále sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 a nemôžu sa vrátiť do svojich domovských zariadení. Za necelý mesiac fungovania tam bolo umiestnených 12 ľudí.

Rekordných 200 km

Ako Lunter zdôraznil, ani pandémia nezastavila rozvoj kraja. Na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy BBSK vyčlenil 28 miliónov eur, ktoré po dohode s poslancami rozdelili do všetkých 13 okresov. Zazmluvnil rekonštrukcie rekordných 200 kilometrov ciest, čo je viac ako roky predtým.

„Naše dva registrované sociálne podniky dávajú dnes prácu asi 30 ľuďom zo znevýhodneného prostredia. Nedávno sme zacielili aj na farmárov, aby vytvorili sociálne podniky a dodávali lokálne potraviny do našich zariadení sociálnych služieb a stredných škôl. V krátkom čase sa prihlásilo už 15 záujemcov,“ dodal Lunter v rámci hodnotenia tohto roka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM