Monika Obrtalová Rôzne

Ľubietová: Bývalé slobodné kráľovské mesto

Bývalé slobodné kráľovské banské mesto, dnes obec Ľubietová v okrese Banská Bystrica, sa môže pýšiť veľkosťou katastrálneho územia, to totiž tvorí 6103 hektárov (ha). V jej okolí sa dodnes nachádza množstvo banských pamiatok.

Ako uviedol starosta Pavel Zajac, Ľubietová je tiež východiskom do Chránenej krajinnej oblasti – biosférickej rezervácie Poľana. Na území obce a aj v jej vlastníctve sa nachádza štátna prírodná rezervácia – pohorie, ktoré tvoria dva pre ňu typické kopce – Ľubietovský Vepor a Hrb, ktorý sa považuje za geografický stred Slovenska. Podľa slov starostu ich vidieť z mnohých strán a veľkej diaľky.

Ľubietová je tiež známa minerálmi. Podľa starostu tu bol napríklad po prvý raz na svete popísaný libethenit, minerál medi, nazvaný podľa obce. Minerály ľudia väčšinou zbierajú na haldách, mnohí za nimi chodia až do baní. Možno si ich prezrieť v muzeálnej miestnosti Ľubietovej na obecnom úrade.

Obec má svoje lesy s rozlohou 2700 ha, obecnú pílu aj zhruba 300 ha pôdy. Starosta vysvetlil, že toto bohatstvo pochádza z čias, kedy bola dnešná obec slobodným kráľovským banským mestom. Ľubietová má okolo 1060 obyvateľov, pričom za posledných šesť rokov prírastok predstavuje cca 70 ľudí. „Čiže, momentálne sa trend obrátil, ako ľudia odchádzali do mesta, tak teraz sa z mesta vracajú späť do dediny, opravujú domy, chalupy,“ vysvetlil starosta. Väčšina obyvateľov cestuje za prácou do Banskej Bystrice. Obec priťahuje aj chalupárov, v jej katastri je asi 50 chát.

Zdroj: TASR Foto: lubietova.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM