Monika Obrtalová Kultúra

Literárno-hudobný večer dal priestor mladým umelcom

V utorok 26. októbra sa v koncertnej sále Konzervatória Jána L. Bellu konal ďalší ročník Literárno-hudobného večera, v ktorom sa poézia a próza striedala s vážnou hudbou. Na podujatí sa predstavili študenti Konzervatória J. L. Bellu a Univerzity Mate

V hudobnej časti sa predstavili študenti spomínaného konzervatória v zložení Peter Palacka (akordeón), Ján Sedlický (husle), Adama Stráňavský (klavír) a Matej Varga (kontrabas). Publiku zahrali niekoľko skladieb hudobníka a tvorcu nového štýlu nazvaného „nuevo tango“ Astora Piazzollu. Tento argentínsky hudobník je považovaný za najdôležitejšieho skladateľa tanga v druhej polovici 20. storočia. „Chceli sme koncert trochu oživiť, a tak sme zvolili práve tohto argentínskeho skladateľa,“ povedal klavirista Adam Stráňavský.

Literárna časť patrila poézii aj próze v podaní banskobystrického básnika Juraja Kuniaka. Na podujatí odzneli aj jeho dve intímne básne, v ktorých si zaspomínal na slovenského básnika, textára, publicistu, novinára a v neposlednom rade aj blízkeho kamaráta Jozefa Urbana. „Som rád, že som tu mohol byť a svojou prítomnosťou tak podporiť umenie mladých ľudí,“ priznal sa Juraj Kuniak. Literárno-hudobný večer zavŕšila skladba Ave Maria. Hoci sa podobné podujatie zopakuje až o rok, študenti konzervatória a Univerzity Mateja Bela chystajú ešte Vianočnú besedu, ktorej by sa mal zúčastniť známy slovenský spisovateľ a „rozprávkar“ Daniel Hevier.

ddk, moo

hudobnyvecer
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM