Jakub Forgács Správy

Lístky na vlak z automatu? V Banskej Bystrici to bude možné...

Banskobystričania už čoskoro nebudú musieť čakať v radoch pri pokladni na železničnej stanici. V priebehu nasledujúcich rokov by sme si už aj v našom meste mohli kupovať lístky v nových automatoch. Štátny dopravca do nich plánuje investovať 2,6 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Lístky na vlak z automatu? V Banskej Bystrici to bude možné...
Zdroj: TASR

Okrem Banskej Bystrice by mali automaty pribudnúť napríklad na staniciach v Bratislave, Nových Zámkoch, Žiline, Lučenci, Poprade, Zvolene a v Košiciach.

Investujú do nových 94 automatov

K súčasným desiatim automatom na predaj cestovných lístkov by malo na železničných staniciach po celom Slovensku pribudnúť ďalších 94 nových. Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už vyhlásila súťaž na ich nákup. Osádzať by sa mali postupne v priebehu nasledujúcich troch rokov.

Predpokladané náklady na ich obstaranie sú vo výške 2,35 milióna eur. Spolu s projektom a vývojom softvéru dosiahne celková cena odhadovaných 2,6 milióna eur. Podľa hovorkyne ZSSK Jany Morháčovej zaplatí firma tento nákup z vlastných zdrojov vyčlenených na investície. „Zariadenia budú nasadzované do prevádzky v priebehu rokov 2014 až 2017,“ avizovala.

Platiť sa bude dať mincami, bankovkami, aj kartami

Dôvodom na takýto krok je podľa nej zámer zvýšiť kvalitu služieb a znížiť prevádzkové náklady. „V okolitých krajinách sú to bežné distribučné kanály,“ doplnila. Automaty sa rozmiestnia vo vnútri železničných staníc. Teda nie na zastávkach bez personálu. Dopravca sa tak rozhodol po skúsenostiach, ktoré mal z roku 2005. Vtedy automaty mimo železničných staníc neustále ničili vandali, čo prinieslo vysoké náklady na ich opravy. „Zariadenia boli takmer nepretržite mimo prevádzky, neslúžili cestujúcim,“ vysvetlila Morháčová.

V rámci aktuálnej súťaže chce dopravca nakúpiť 51 takzvaných kioskov a 43 stacionárnych automatov. V kioskoch si budú môcť ľudia kúpiť lístky a rezervácie v rámci vnútroštátnej dopravy a vo vybraných prípadoch aj v medzinárodnej doprave. Platiť sa v nich bude dať mincami, bankovkami a kartami. ZSSK takéto kiosky v súčasnosti nemá. V nových stacionárnych automatoch sa budú dať kúpiť cestovné lístky na všetky spoje v rámci vnútroštátnej dopravy a platiť sa v nich bude mincami, bankovkami a kartami.

V súčasnosti môžu cestujúci nájsť stacionárne automaty napríklad na hlavnej stanici v Bratislave alebo na staniciach v Poprade, Starom Smokovci, Žiline či Trnave. Slúžia na predaj lístkov do vzdialenosti 50 kilometrov (km) a sú určené na podporu predaja. Platiť sa v nich dá len mincami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM