Aktualizované Jakub Forgács Správy

Licencia RegioJetu je ohrozená: Krajský prokurátor podal protest!

Dopravca RegioJet, ktorý od februára tohto roka začal prevádzkovať novú autobusovú linku Banská Bystrica – Nitra – Bratislava, môže prísť o dopravnú licenciu, ktorá mu umožňuje jazdiť na tejto trase.

Ilustračný obrázok k článku Licencia RegioJetu je ohrozená: Krajský prokurátor podal protest!
Zdroj: TASR

RegioJetu ju udelil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Krajská prokuratúra (KP) v Banskej Bystrici však proti tomuto rozhodnutiu podala 17. marca protest prokurátora. Úrad BBSK sa s názorom prokuratúry nestotožňuje. Majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura sa vôbec neobáva, že by prišiel o licenciu. Vidí v tom konkurenčný boj.

„Dôvodom na podanie protestu prokurátora bola nepreskúmateľnosť tohto rozhodnutia. BBSK v lehote do 30 dní od doručenia protestu prokurátora môže, ale nemusí protestu prokurátora vyhovieť,“ uviedol v utorok hovorca KP v Banskej Bystrici Ivan Vozár. „Ak protestu prokurátora nevyhovie, vec predloží na rozhodnutie nadriadenému orgánu, ktorým je v tomto prípade Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR,“ dodal Vozár.

Ako pri spustení novej linky začiatkom februára konštatoval predseda BBSK Marian Kotleba, „licenciu súkromnému dopravcovi sme vydali v súlade so zákonom“. Reagoval tým najmä na fakt, že Bratislavský a Nitriansky kraj českému dopravcovi odmietol vydať dopravnú licenciu. „BBSK sa riadi zákonom a nie kartelovými dohodami dopravcov,“ poznamenal vtedy Kotleba.

Hovorca BBSK Vladimír Gürtler dnes zdôraznil: „Úrad BBSK pri udelení licencie postupoval striktne v zmysle zákona č. 56/2012 Z.z. o cestnej preprave. Nestotožňujem sa s názorom prokurátorky, ako ho uviedla vo svojom proteste. Ďalej budeme postupovať zákonne a v zmysle zákona.“

Ani Jančura nesúhlasí s názorom, ktorý je uvedený v proteste. Podľa neho nie je správny. „Prokuratúra nemá nič proti udeleniu licencie, vyčíta iba postup – malý právny detail – pri rozhodovaní o udelení licencie. Neobávam sa, že o ňu prídeme. Konkurencii odkazujem, aby sa skôr starala o kvalitu služieb a zaujímala sa o zákazníkov,“ reagoval Jančura.

Čítajte tiež:

Jazda v luxusnom autobuse, stevardka, nápoje zdarma… Čo sľubuje RegioJet na novej linke z Bystrice?

Autobusy RegioJetu začnú z Bystrice premávať už o pár dní: Vieme, ako budú jazdiť!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM