Jakub Forgács Správy

Letné terasy už v meste pribúdajú ako huby po daždi: Toľkoto posedení pred podnikmi sa dočkáme!

Nejeden Banskobystričan si teplé dni v meste automaticky spojí aj s chvíľami posedenia pod letnými terasami podnikov. Tie v posledných dňoch pribúdajú pod Urpínom ako po daždi. Zisťovali sme, koľko ich bude tento rok a kde všade sa ich dočkáme.

Ilustračný obrázok k článku Letné terasy už v meste pribúdajú ako huby po daždi: Toľkoto posedení pred podnikmi sa dočkáme!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V posledných dňoch si Banskobystričania v centre mesta mohli všimnúť čulý ruch. Pred prevádzkami na Námestí SNP robotníci montovali letné terasy, čo potešilo mnohých ľudí, ktorí majú radi posedenie na čerstvom vzduchu. Obrátili sme sa aj na mesto, aby sme zistili, ako to s letnými terasami vyzerá tento rok.

Nie všetkým žiadostiam vyhoveli

„Mesto od začiatku roka 2015 prijalo osem nových žiadostí na umiestnenie terasy v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica (Námestie SNP a Námestie Š. Moysesa, Dolná ulica, Národná ulica, Lazovná ulica, Kapitulská ulica, Horná Strieborná, ulica J. Cikkera a časť Hornej ulice),“ informovala Miriam Ondrejkovú z Oddelenia služieb a obchodu podnikateľom MsÚ.

Ako spomenula, v jednom prípade sa žiadosti nevyhovelo, v dvoch ide o terasy, ktoré mali zmluvu len na rok 2014 a v dvoch, kde bola výpoveď z dôvodu zlej platobnej disciplíny. Tri žiadosti sú stále v štádiu riešenia, „Prijali sme aj päť žiadostí na letnú terasu v ostatných častiach mesta,“ spomenula Ondrejková.

„Na základe nájomnej zmluvy tak bude v Pamiatkovej rezervácii tento rok umiestnených 26 terás plus päť terás v ostatných častiach mesta,“ pokračovala Ondrejková s tým, že v roku 2014 to bolo 31 letných terás v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica a päť v ostatných častiach mesta. V Pamiatkovej rezervácii sa však podľa jej slov môže počet žiadateľov ešte zvýšiť. V ostatných častiach mesta nepredpokladajú, že by s prichádzajúcim teplým obdobím počet žiadateľov narástol.

Za terasy si priplatia

Letná terasa prevádzkarov aj niečo stojí. „V Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica je sadzba podľa doby nájmu 0,33 € a 0,23 € za každý začatý deň a m2. V ostatných častiach mesta podľa doby umiestnenia od 0,26 € – 0,16 € za každý začatý deň a m2,“ uviedla Ondrejková.

Žiadateľ o letnú terasu, resp. prevádzka, musí podľa Ondrejkovej okrem iných dokumentov, pripojiť projektovú dokumentáciu konštrukcie a mobiliáru terasy vrátane farebného riešenia, návrhu prekrytia, obslužnej plochy a pod. „Podrobné podmienky vymedzujú Zásady zriaďovania a prevádzkovania sezónnych vonkajších obslužných zariadení – letných terás,“ dodala.

Čitajte tiež:

Po dlhých mesiacoch sa konečne dočkáme: V centre Bystrice už vyrastajú letné terasy

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM