Michal Majer Rôzne

Lesy SR končia s drevárskou výrobou

Drevárska výroba v štátnom podniku Lesy Slovenskej republiky končí. Ukončenie činnosti v tejto oblasti odobrili vedeniu podniku zástupcovia zamestnancov – OZ Drevo, Lesy, Voda, ako aj Dozorná rada a zakladateľ - Ministerstvo pôdohospodárstva SR.

Vedenie štátneho podniku Lesy SR ponúklo šesť stredísk drevárskej výroby do prenájmu s podmienkou prevzatia zamestnancov. Tieto strediská totiž v posledných rokoch vo svojom hospodárení vykazovali stratu. V roku 2005 to bolo takmer 540.000 eur, o rok neskôr vyše 218.000 eur a v roku 2007 strata dosiahla až viac ako 591.000 eur. O rok neskôr sa síce znížila na viac ako 232.000 eur, v minulom roku však znovu vzrástla, a to na bezmála 255.000 eur. Strediská drevárskej výroby v prvom štvrťroku 2010 vykázali stratu vyše 363.000 eur.

Podnik Lesy SR, š.p., v roku 2005 zamestnával v šiestich prevádzkach drevárskej výroby 225 pracovníkov. Najviac, 290 ľudí, v nich zamestnával v roku 2006. Ku koncu prvého štvrťroku 2010 v nich pracovalo 181 zamestnancov. „Podniku Lesy SR hrozilo pre záporné čísla v hospodárení stredísk drevárskej výroby hromadné prepúšťanie. Keďže išlo o takmer 200 zamestnancov, ustúpili sme od prepúšťania. Nebolo by to riešenie pre podnik, ani pre ľudí, a ostali by nám iba zatvorené píly, ktoré by nám prinášali iba stratu. Vedenie podniku preto ponúklo šesť stredísk drevárskej výroby do prenájmu s podmienkou prevzatia zamestnancov. Nájom zastaraných technológií vo výrobných halách vykompenzoval podnik ponukou benefitu v podobe dodávky guľatiny. Takto sme im zabezpečili istotu, že budú mať z čoho robiť, čo sa na Slovensku javí pri malých prevádzkach ako najväčší problém,“ informoval organizačný riaditeľ podniku Lesy SR, š.p., Ľubomír Veselý.

Od 1. marca 2010 nájomníci už prevádzkujú píly v Michalovej, Považskej Bystrici, Ružomberku a v Kláštore pod Znievom. Tiež v Kline, kde píla vyhorela v roku 2008. Podnik ju už neprevádzkoval a neevidoval ako stredisko, jeden z nájomníkov si ju však teraz prenajal. Od 1. mája je v prenájme aj stredisko v Závadke nad Hronom a k 1. júnu 2010 nadobudne účinnosť aj posledná nájomná zmluva o prenájme strediska v Liptovskom Hrádku. To bude aj termín ukončenia drevárskej výroby v podniku Lesy SR, š. p.

Podnik sa vzdal stratových prevádzok a v budúcnosti dosiahne okrem zisku z nájmu aj zisky navyše – z predaja drevnej hmoty. Pri jej nákupe platia totiž pre nových nájomcov prevádzok normálne cenníkové ceny. „Je to vyslovene prístupom ľudí, pracovnou disciplínou a morálkou, možno zlou akvizíciou pri hľadaní odbytíšť a podobne,“ zdôvodnil Veselý, prečo strediská drevárskej výroby boli pre podnik stratové a prenajímatelia si ich prenajali s tým, že budú pre nich ziskové. Dodal, že je nemysliteľné, aby generálne riaditeľstvo muselo odpredávať kopy spracovaného dreva, v horšom prípade likvidovať znehodnotené drevo v stredisku Biomasa, ako sa to dialo doteraz.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM