Správy

Lesníci čelia v okolí Bystrice častým stretom s medveďmi: KOĽKO ich žije v mestských lesoch?

Banská Bystrica a obce v okolí sú obklopené lesmi, v ktorých žije naša najväčšia šelma a podľa Strelca k stretom lesníkov s ňou dochádza pomerne často.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci čelia v okolí Bystrice častým stretom s medveďmi: KOĽKO ich žije v mestských lesoch?
Zdroj: unsplash.com

Na území banskobystrických mestských lesov, ktoré majú rozlohu približne 7 200 hektárov, v súčasnosti evidujú 92 medveďov. Lesníci však vedia minimálne o ďalších 36 kusoch, ide o tohtoročné mláďatá. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora s tým, že počet medvedej populácie v porovnaní s obdobím pred desiatimi rokmi stúpol trojnásobne.

Časté strety

Banská Bystrica a obce v okolí sú obklopené lesmi, v ktorých žije naša najväčšia šelma a podľa Strelca k stretom lesníkov s ňou dochádza pomerne často.

„Je to aj z dôvodu ich premnoženia. Na výmeru nášho územia by bolo dosť päť až sedem jedincov. Práve hustota medvedej populácie spôsobuje, že medvedica máva u nás bežne tri až štyri mláďatá, dokonca vlani jedna až päť. Predtým, v čase ruje, mala problém stretnúť medveďa – samca. Dnes, z dôvodu ich premnoženia, stretne v tomto čase aj desiatich,“ konštatoval Blažej Možucha, riaditeľ spoločnosti Mestské lesy Banská Bystrica.

Viac o situácii s medveďmi u nás sa dočítate na nasledujúcej strane.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM