Monika Obrtalová Rôzne

Kvalitu verejnej zelene ovplyvňujú aj zásahy človeka

Verejná zeleň je vystavená pôsobeniu mnohých negatívnych faktorov vonkajšieho prostredia. Nie sú to len vírusy, huby, baktérie, rôzni živočíšni škodcovia, ktorí ovplyvňujú zdravotný stav drevín, podpisuje sa na tom i človek svojimi neodbornými zásahm

Naopak, negatívne zasiahnuť do verejnej zelene môže aj nečinnosťou, napríklad keď si nevšíma ich poškodenie. Konštatovalo to takmer 70 odborníkov zo Slovenska, Česka a Maďarska na 7. ročníku dvojdňovej konferencie nazvanej Dreviny vo verejnej zeleni, ktorá sa dnes začala v Banskej Bystrici.

Úlohou tých, ktorí sú zodpovední za to, aby dreviny vo verejnej zeleni plnili svoju estetickú a dekoratívnu úlohu, je včas odhaliť ich akékoľvek poškodenie nielen viditeľné, ale i menej viditeľné a pokúsiť sa aplikovať opatrenia na ochranu drevín. „Je veľmi dôležité, aby sa spoľahlivo dalo stanoviť to, či kmene stromu, jeho konáre sú porušené, či majú dutiny. A na základe toho stanoviť ďalší osud stromu, či sa ponechá, alebo či sa zlikviduje. Prípadne či je možné prijať ochranné opatrenia na jeho záchranu,“ konštatovala Gabriela Juhásová z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied.

Dodala, že o verejnú zeleň sa starajú mestské a obecné úrady. V ich kompetencii je aj vydávať povolenie na výrub nebezpečných a rizikových stromov. Problematikou kvality stromov a drevín sa však zaoberá aj viac odborných inštitúcií, ktoré hodnotia ich zdravotný stav. Ústav ekológie lesa sa zaoberá zdravotným stavom drevín vo verejnej zeleni už desaťročia a má veľa skúseností.

„Stav stromov je zlý. Len laik, keď sa prejde po mestách, nájde na verejných priestranstvách, pri významných budovách suché stromy so suchými konármi aj v Bratislave, v Nitre, v Košiciach, ktoré by sa mali odstrániť. Ale žiaľ nie sú na to finančné prostriedky, pretože vo verejnej zelení sú stromy väčšinou pri budovách. Tam sa vyžaduje osobitná metodika, horolezeckou technikou zrezávať postupne korunu stromov. Nie je to také jednoduché, že príde piliar a vypíli ako v lese, a z toho dôvodu je to veľmi nákladné,“ zdôraznila Juhásová.

Podľa nej mestá a obce prevažnú časť financií určených na údržbu verejnej zelene vyčlenia na kosenie verejných priestranstiev a ošetrovanie kríkov. Len veľmi málo financií je určených na zisťovanie zdravotného stavu stromov. Ak, tak iba na vizuálne zhodnotenie ich stavu, ktoré nemôže zistiť vnútorné defekty stromov. Preto si účastníci spomínanej konferencie vytýčili za cieľ zverejniť a popularizovať také metódy, ktoré exaktne určia prístrojmi, aký je skutočný zdravotný stav stromov vo verejnej zeleni. Zatiaľ takéto spoľahlivé spôsoby zisťovania zdravotného stavu stromov vo verejnej zeleni sú na Slovensku len veľmi málo využívané.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM