Ivana Kováčiková Rôzne

Kutliarsky deň v Selciach láka jedlom i programom. Prídu remeselníci aj Old School Brothers

Neodmysliteľná aróma dymu, litre chutného držkového jedla a nezabudnuteľný pohľad na šíky kotlov. Čo všetko si pre návštevníkov pripravili organizátori obľúbeného Kutliarskeho dňa v Selciach? Na svoje si prídu malí i veľkí!

Ilustračný obrázok k článku Kutliarsky deň v Selciach láka jedlom i programom. Prídu remeselníci aj Old School Brothers
Zdroj: TASR

V sobotu sa bude v priestoroch futbalového ihriska v Selciach konať už 11. ročník Kutliarskeho dňa. Kuchári z blízskeho aj ďalekého okolia si budú môcť overiť svoje kulinárske umenie pri príprave držkového gulášu. Kutliarsky deň má svoje charakteristické čaro. Kutle sú v miestnom názvosloví držky a v minulosti boli jedlom chudobných. Súťaž vo varení držiek začne na pravé poludnie.

Pre návštevníkov bude pripravený aj sprievodný program. V priebehu celého dňa budú k dispozícii výrobky ľudových remeselníkov a expozícia Gazdovského dvora. Pre deti sa chystajú skákacie hrady aj koníky. Na pódiu sa o 13:30 predstaví DFS Vánok zo Seliec aj fujaristi „Svrčinovci“. Po vyhlásení výsledkov, ktoré sú naplánované na 14:15, zbaví opäť na ľudovú nôtu DFS Prvosienka a FS Vargovčan.

Zárukou dobrej zábavy bude určite aj ľudový rozprávač Jožko Jožka. Večerný program bude zase v znamení ľudovej hudby v podaní Kandráčovcov. Organizátori pripravili aj zaujímavú tanečnú show so začiatkom o 18:00. Chalani z Old School Brothers návštevíkov dostanú do rytmu počas tanečnej šou. Zábavu ukončí diskotéka v podaní Filipa Lampera.

Držkové jedlá vďačia za svoj vznik barbarskému zvyku našich predkov, ktorí po ulovení párnokopytníka skúšali skonzumovať obsah celej brušnej dutiny. Za prelomové môžeme označiť rozhodnutie vyčistiť žalúdok a jeho zriasnenej vnútornej časti viacnásobným preváraním. V našich končinách sa pripravujú jedlá z hovädzích držiek.

Čítajte tiež:

Skvelý úspech Stredoslovenského múzea v Bystrici. Za čo si vyslúžilo prestížne ocenenie?

Nevídaný úspech folklórneho súboru z Horehronia: Priamo v Moskve obsadil prvé miesto!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM