Jakub Forgács Samospráva

Kuriózny prípad pred voľbami do VÚC: Ten istý človek kandidoval za dve strany!

Volebná komisia skúmala kandidátne listiny pre voľby do zastupiteľstva. Musela riešiť aj zaujímavý prípad, kedy rovnaký kandidát figuroval na dvoch kandidátnych listinách - Slovenskej ľudovej strany a Strany moderného Slovenska.

Volebná komisia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaregistrovala všetkých 11 kandidátov na post predsedu vyššieho územného celku (VÚC) a 343 kandidátov na poslancov kraja. „Tých bolo pôvodne 345, no pretože jeden sa objavil na kandidátkach dvoch strán, bol vyčiarknutý,“ informoval Tomáš Kulka, zapisovateľ krajskej volebnej komisie BBSK. Prvé zasadnutie volebnej komisie sa uskutočnilo v piatok.

Kandidátne listiny za uvedené politické strany nezaregistrovali

Ako sa uvádza na oficiálnej stránke BBSK, volebná komisia po preskúmaní zaregistrovala kandidátne listiny pre voľby do zastupiteľstva. S výnimkou volebného obvodu číslo 2 Banská Štiavnica nebol vyčiarknutý ani jeden kandidát. Komisia sa v rámci tohto volebného obvodu zaoberala kandidátnou listinou Slovenskej ľudovej strany a kandidátnou listinou Strany moderného Slovenska, kde je ako jediný kandidát uvedený kandidát rovnakého mena.

Podľa zistení z Evidencie obyvateľstva na mestskom úrade v Banskej Štiavnici je evidovaná len jedna osoba s uvedeným menom. Nebola teda dodržaná zásada, podľa ktorej kandidát neprejaví svoju vôľu kandidovať smerom k viacerým politickým subjektom. Preto volebná komisia kandidátne listiny za uvedené politické strany nezaregistrovala.

O post župana kandidujú stolár, informatik aj dôchdoca

O post šéfa VÚC sa uchádza 43-ročný stolár Ondrej Binder (nezávislý), ktorý zároveň kandiduje aj na post poslanca. Na post predsedu aj poslanca kandidujú tiež 60-ročný výsluhový dôchodca Jaroslav Sekerka (KSS) a 36-ročný informatik Marian Kotleba (Ľudová strana naše Slovensko). Miesto predsedu VÚC má záujem opäť zastávať aktuálny 54-ročný Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, Strana moderného Slovenska, ĽS-HZDS, HZD a Strana zelených).

Predsedom kraja chcú byť aj 48-ročný manažér a poslanec Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS, MOST-HÍD, SaS) a vysokoškolský pedagóg a riaditeľ detašovaného pracoviska Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Banskej Bystrici, 59-ročný Ladislav Fízik (Agrárna strana vidieka).

Na post poslancov aj šéfov kraja ďalej kandidujú 32-ročný podnikateľ Karol Konárik (SNS), 61-ročný letecký inžinier Pavel Chovanec (Úsvit), 26-ročná právnička Andrea Jenčíková (Nový parlament), 46-ročný pedagóg Emil Samko (Kresťanská ľudová strana) a 55-ročný znalec z odboru lesníctvo Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana). Volebných obvodov v kraji je spolu 13. Voľby sa uskutočnia v sobotu 9. novembra, prípadné druhé kolo bude 23. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM