Jakub Forgács Kultúra

Kuriozity aj legendy z bývalého jarmočného mestečka? História Radvane v nevšednej publikácii

Vedeli ste o tajnej chodbe v Radvanskom kaštieli či železnom kole, na ktorom skončila hlava Juraja Radvanského pre účasť na sprisahaní proti kráľovi? Banskobystrická mestská časť Radvaň v novej publikácii odhaľuje tajomstvá zo svojej histórie.

Ilustračný obrázok k článku Kuriozity aj legendy z bývalého jarmočného mestečka? História Radvane v nevšednej publikácii
Zdroj: Dnes24.sk

Trhové mestečko Radvaň, v súčasnosti mestská časť Banskej Bystrice, má novú monografiu venovanú svojej minulosti. Na jej tvorbe sa podieľal vyše 20-členný autorský kolektív pod vedením historika Vladimíra Sklenku. Publikácia je venovaná pamiatke významného slovenského architekta Igora Thurza, ktorý bol rodinne spätý s Radvaňou.

Spomienky rodákov aj história jarmoku

Plnofarebná monografia, s vyše 400 obrazovými a fotografickými prílohami, pozostáva zo 14 kapitol z oblasti archeológie, histórie, ľudovej a svetskej architektúry, heraldiky a samosprávy mestečka. Súčasťou sú aj spomienky rodákov a osobností Radvane. Samostatná časť je venovaná histórii Radvanského jarmoku.

„Čitateľ si v nej nájde množstvo zaujímavostí, ktoré sa viažu k tomuto slovenskému mestečku. Dočíta sa o unikátnom radvanskom kostole z 13. storočia, zasvätenému Panne Márii, ktorý bol postavený na vrchu Hôrka. Na Hôrke sa našli pri stavbe veže kostola v 17. storočí unikátne keltské mince, ktoré dokladajú starobylosť tohto miesta. Dozvie sa tiež o kaštieľoch šľachtickej rodiny Radvanských, či o kaštieli Mateja Korvína, ktorý bol zničený pri bojoch počas 2. svetovej vojny,“ hovorí Sklenka.

Kaštieľ Radvanských stojí dodnes, akurát že je zdevastovaný. Na jeho opravu nie sú peniaze. Podľa Sklenku sa tam však v minulosti nachádzali také unikáty, ako posteľ Márie Séčiovej, známej vďaka svojej kráse ako Muránska Venuša, množstvo obrazov a nádherného nábytku, ktorý ostal zachytený na fotografiách.

Kuriozity a legendy

V monografii sa spomínajú aj kuriozity, ktoré boli rovnako v kaštieli, železný kôl, na ktorý počas Prešovských jatiek nastokli hlavu nevinného Juraja Radvanského pre účasť na sprisahaní proti kráľovi. Nechýbajú legendy o tajných chodbách v Radvani, ale aj o skutočnej tajnej chodbe v Radvanskom kaštieli do miestnosti, kde sa ukrývalo sedmohradské knieža Juraj Rákoci.

„Radvanský jarmok sa začínal každý rok 8. septembra na sviatok Panny Márie. Cez spomienky Gustáva Zechentera Laskomerského a Jozefa Gregora Tajovského sa čitateľ môže preniesť do jeho atmosféry v 19. storočí. Medzi osobnosti Radvane, okrem členov šľachtickej rodiny Radvanských, patrí slovenský národovec a básnik Andrej Sládkovič, Ján Babilon, autor prvej kuchárskej knihy v slovenskom jazyku Július Thurzo, ktorý bol námorným kapitánom a plavil sa po svetových oceánoch a moriach, ale aj Anton Anderle, svetoznámy bábkar,“ približuje Sklenka.

Autori sa v monografii venujú aj novším dejinám, ktorými je asanovanie historickej Radvane, jej pripojenie k Banskej Bystrici v roku 1966, výstavbe sídliska Fončorda v historickom chotári Radvane a tiež výstavbe nového sídliska v 80-tych rokoch 20. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM