Jakub Forgács Správy

Kultúrne leto už štartuje: Prístavisko ako centrum diania, koncert aj v trolejbuse!

Prístavisko s množstvom atrakcií pre deti, ktoré bude zároveň pódiom pre prezentáciu tvorivosti miestnych umelcov a skupín, bude počas letných dní súčasťou Námestia SNP v Banskej Bystrici. Zároveň bude jedným z hlavných lákadiel Kultúrneho leta 2013 v meste pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne leto už štartuje: Prístavisko ako centrum diania, koncert aj v trolejbuse!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol primátor Peter Gogola, tohtoročné Kultúrne leto by malo prilákať k bystrickým pódiám a do sál nielen miestnych obyvateľov, ale malo by byť magnetom aj pre potencionálnych návštevníkov mesta.

Koncerty až do neskorej noci

Kultúrne leto ponúkne okrem už zavedených, tradičných koncertov či prehliadok aj niekoľko noviniek. „Začíname už tento piatok, 21. júna Nocou hudby,“ povedala riaditeľka PKO v Banskej Bystrici Jana Suraová. Počas večera až do neskorej noci budú na niekoľkých miestach koncerty nie len našich, ale aj zahraničných sólistov a skupín.

Na Námestí SNP sa v spolupráci s Alliance Francaise uskutoční veľké česko-slovenské finále súťaže vo frankofónnej piesni. Program tam vyvrcholí koncertom populárnej francúzskej kapely Skannibal Schmitt. Okrem námestia, Barbakanu, Národnej ulice, átria Literárneho a hudobného múzea či Klubu 77, sa bude hrať napríklad aj v linke trolejbusu.

Festival šermu aj kinematograf

Ďalšou novinkou bude program Cisárska vizitácia. Prinesie pokus o vernú kópiu návštevy syna Márie Terézie Leopolda v B. Bystrici z roku 1764. „Námestie bolo vtedy podľa dochovaných záznamov samotného princa plné kvetov a baníckych uniforiem,“ povedala Suraová.

Novinkou, aj keď nie celkom doslovnou, bude Festival historického šermu Barbakan, ktorý nadviaže na predchádzajúce ročníky, ktoré sa v meste uskutočnili v rokoch 2006 a 2007.

Okrem toho budú mať domáci i hostia možnosť vidieť napríklad koncert Honzu Nedvěda, Bažant kinematograf, alebo predstavenie Radošínskeho naivneho divadla Jááánošííík po tristo rokoch. Posledným podujatím tohtoročného kultúrneho leta bude 356. Radvanský jarmok v dňoch 13. – 15. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM