Jakub Forgács Samospráva

Kto všetko chce byť poslancom v Bystrici stále nie je jasné: Čaká sa na rozhodnutie súdu!

Už o pár týždňov si budeme opäť voliť primátora a mestských poslancov. Zo zoznamu uchádzačov o poslanecké kreslá už Mestská volebná komisia vylúčila niekoľkých uchádzačov, no niektorí z nich sa odvolali na súde. Kedy bude známe, kto sa bude uchádzať o zaujímavé posty?

Ilustračný obrázok k článku Kto všetko chce byť poslancom v Bystrici stále nie je jasné: Čaká sa na rozhodnutie súdu!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako prednedávnom informoval predseda Mestskej volebnej komisie Pavel Žitňan, po preskúmaní kandidátnych listín Mestská volebná komisia nezaregistrovala štyroch uchádzačov o poslanecké kreslá. Ak by sa tento stav už nezmenil, v Banskej Bystrici by sme si 31 poslancov mestského zastupiteľstva vyberali z 222 kandidátov.

Čo bolo dôvodom nezaregistrovania uchádzačov, zatiaľ nie je verejne známe. „Z dôvodu, že nezaregistrovaní kandidáti mali možnosť podať návrh na vydanie rozhodnutia o zaregistrovanie kandidáta na súd, ktorý preskúma ich kandidátne listiny a rozhodnutie Mestskej volebnej komisie, tak tá nebude informovať o nedostatkoch kandidátnych listín až do rozhodnutia súdu,“ uviedol Žitňan.

Nezaregistrovaní kandidáti mohli podľa jeho slov podať na súd návrh na vydanie rozhodnutia o zaregistrovanie kandidáta v zmysle zákona do troch dní odo dňa rozhodnutia Mestskej volebnej komisie. „Tá rozhodla v utorok 26. septembra a posledný deň na podanie takého návrhu na súd bol pondelok 29. septembra,“ uviedol Žitňan, podľa ktorého bola už Mestská volená komisia doteraz v dvoch prípadoch vyzvaná Okresným súdom Banská Bystrica, aby predložila potrebné dokumenty pre rozhodnutie súdu.

„V zmysle zákona má príslušný súd rozhodnúť do troch dní od podania návrhu, v tomto prípade do štvrtku 2. októbra. Mestská volebná komisia bude po doručení rozhodnutia súdu v čo najkratšom čase uverejňovať zoznam zaregistrovaných kandidátov,“ povedal Žitňan. Ako doplnil, predpokladá, že by mohol byť uverejnený v priebehu budúceho týždňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM