Monika Obrtalová Rôzne

Kto nebol, môže ľutovať!

Horiaca Radnica, hasenie historickej budovy, ukážky starej hasičskej techniky, banícky spevokol, to všetko a ešte viac mohli návštevníci zažiť včera večer na hlavnom námestí v Banskej Bystrici. Bohatý kultúrny program bol spomienkou na obrovský požia

Ľudia, ktorí si program prišli pozrieť, zaplnili celé námestie. „Som príjemne prekvapený, našťastie nám praje počasie,“ uviedol primátor Peter Gogola. Ako dodal, je rád, že Banskobystričania prišli na námestie a bude veľmi rád, keď sa bude dariť takýmto spôsobom oživovať historické centrum. „Veľký požiar Banskej Bystrice v roku 1761 bol najväčším mestským požiarom v Európe v 18. storočí. A pokladám za zmysluplné pripomínať 250. výročie tejto tragickej udalosti, pretože pokladám za zmysluplné, dôležité a potrebné, aby sme my Banskobystričania poznali svoju vlastnú históriu,“ pokračoval primátor. Tá je podľa neho bohatá a umožňuje jednak vytvárať a upevňovať si vzťah k svojmu mestu, zároveň je dôležitá z pohľadu cestovného ruchu. Primátor sa domnieva, že je možné prilákať veľa turistov do Bystrice, lebo má čo ponúknuť.

Banskobystričania si tiež mohli pozrieť ukážky starej hasičskej techniky. Pri predvádzaní hasenia budovy, v ktorej sídli Banskobystrický samosprávny kraj, ostali mnohí z nich dokonca mokrí od vody. Hovorkyňa primátora Monika Pastuchová pripomenula, že „záujemcovia o históriu Banskej Bystrice budú mať možnosť v závere programu zúčastniť sa nočných prehliadok mestom, počas ktorých sa dozvedia bližšie informácie o budovách postihnutých požiarom, okrem iných aj o Kostole Nanebovzatia Panny Márie, v ktorom sa uskutočňovala ekumenická pobožnosť.“ Kostol bol požiarom postihnutý tiež. Podujatie pripravilo mesto v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu. Financované bolo zo zdrojov PKO vyčlenených na kultúrne leto v Banskej Bystrici. Stálo približne 3500 eur.

Požiar postihol Banskú Bystricu z 3. na 4. augusta pred 250-timi rokmi. Historické fakty o požiari predniesol prítomným na spomínanej popoludňajšej pobožnosti profesor histórie Pavol Martuliak. Požiar, ktorý vypukol okolo 21.00 h v severnej predmestskej časti mesta Hámor, sa šíril rýchlo. Ako pre TASR ďalej vysvetlil, „práve dul silný vietor, až víchor, a ten potom roznášal tieto plamene, smeroval ich práve do centra mesta“. Tie zachvátili viaceré stodoly plné sena a senníky. Horiace seno sa roznieslo po strechách domov, ktoré boli spravidla pokryté šindľom. Zásluhou tohto horľavého materiálu sa požiar rýchlo šíril do centra. „Tomu požiaru padlo za obeť do 200 domov v celej Banskej Bystrici, snáď ostala trošku ušetrená Horná Strieborná ulica,“ dodal Martuliak s tým, že sa dostal aj k hradnej časti a vyhoreli všetky hradné objekty.

Zdroj: TASR

Kto nebol, môže ľutovať!
1
Galéria
Bystrica v plame?och
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM