Monika Obrtalová Rôzne

Kruté chvíle alergikov: Máme najviac zákerného peľu!

V uplynulom týždni síce pokračovala na väčšine územia Slovenska dominancia slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín, ale lokálne došlo aj k prudkému nárastu denných koncentrácií peľu silne alergizujúcej paliny, ktorá v oblasti Banskej Bystric

Najvyššie koncentrácie slabo peľu pŕhľavovitých rastlín za uplynulý týždeň zaznamenali monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, v Trnave a v Bratislave. Peľ ambrózie v ovzduší už zachytili všetky monitorovacie stanice na Slovensku- v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave, aj v Žiline, ale vyskytoval sa len v nízkych koncentráciách.

Ambrózia dosiahla najvyššiu hladinu v Bratislave v stredu , keď tamojšia monitorovacia stanica zachytila 15 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu.// „Výrazne však oproti predchádzajúcemu týždňu stúpli hladiny peľu paliny. Jej silne alergizujúci peľ dosahoval najvyššie koncentrácie počas celého týždňa v Banskej Bystrici, kde zachytila monitorovacia stanica až 387, Košice 155, Trnava 140 a Bratislava 71 peľových zŕn paliny v metri kubickom vzduchu. Ostatné monitorovacie stanice zachytili peľ paliny väčšinou v stredných a nižších koncentráciách. Peľ tráv sa vyskytoval na väčšine územia už len v nižších koncentráciách a takéto hladiny si udrží až do jesene. Vo veľmi vysokých koncentráciách sa naďalej udržiavajú denné koncentrácie spór húb (plesní) a okrem rodu Cladospórium veľmi vysoké koncentrácie dosahujú najmä spóry rodu Alternária i Epicoccum,“// uviedla RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

Podľa jej informácií spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých a mrlíkovitých rastlín, ako aj peľ chmeľu, skorocelu , štiavu a plamienka. Prognózy na nasledujúce dni hovoria, že na celom Slovensku bude v ovzduší dominovať peľ bylín. Odborníci očakávajú v ovzduší stále sa zvyšujúce hladiny peľu paliny a ambrózie.

Na väčšine územia sa tiež bude vyskytovať vo vysokých koncentráciách slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín. Hojne už kvitnú viaceré invázne druhy rastlín, medzi ktoré patrí aj zlatobyľ z čeľade astrovitých. Pre alergikov je počas celého roka dôležité aby vedeli , že vyššie koncentrácie ich peľu v ovzduší sa vždy vyskytujú najmä v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov a tie môžu byť mnohonásobne vyššie ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami.

Udržia sa aj veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum. Udržia sa aj veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum. Počas búrok a daždivých dní bude dochádzať k poklesu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM