záruba martin Rôzne

Krňačkári „prevetrajú“ cez víkend sane na dvoch svahoch

Ďalšie krnohové preteky tejto sezóny sa uskutočnia cez víkend na kopci Vagnár v breznianskej časti Zadné Halny (13.2.) a na Dolinkách v Heľpe v okrese Brezno

(TASR) „Dĺžka trate vo Vagnári je 1230 metrov, prevýšenie svahu je 150 metrov. Dá sa na ňom dosiahnuť priemerná rýchlosť 57–60 kilometrov za hodinu,“ povedal pre TASR predseda Občianskeho združenia Jasienok Erik Duhan. Kopec je podľa neho výborne upravený. A hoci zvyčajne si pri tom pomáhajú technikou, tentoraz stavili na tradičné ušliapanie lyžami. „Štart je o 11. hodine a vývoz krňačiek na trať je naplánovaný na 9. hodinu.“ Duhan dodal, že deti bude vo Vagnári zabávať i motocyklový pretekár Jaroslav Katriňák.
Súťažiacich krňačkárov čaká v sobotu kopec na Dolinkách v Heľpe. Ako informoval organizátor pretekov Marián Mak, štart bude o 12. hodine. Trať tu meria 1100 metrov a snehové podmienky sú výborné. Na svahu sa bude tiež variť guláš a nebude chýbať ani hudba.
Krnohové preteky sa konajú v zimných mesiacoch počas víkendov na svahoch stredného Slovenska. Na krňačkách sa spúšťajú súťažiaci v ľudových krojoch. Tradícia pretekov na starých saniach, ktoré naši predkovia používali na zvážanie dreva, sa začala v obci Turecká. (TASR)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM