Peter Klimant Rôzne

Kresťania dnes slávia sviatok Narodenia Pána: Je to čas mnohých tradicií

Sviatok Narodenia Pána, ktorý je popri Veľkej noci a Turíciach najväčším sviatkom cirkevného roka, slávia dnes kresťania na Slovensku i vo svete. Slávia sviatky jeho vtelenia, sviatky vykúpenia a lásky. K tomu významnému času sa viaže hneď niekoľko kresťanských tradícií.

Ilustračný obrázok k článku Kresťania dnes slávia sviatok Narodenia Pána: Je to čas mnohých tradicií
Zdroj: TASR

Veriaci sa dnes zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, modlia sa za pokoj a porozumenie vo svete, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet. Pripomínajú si udalosť v Betleheme (hebrejsky Dom chleba), meste asi 8 km južne od Jeruzalema, kde sa podľa tradície narodil v jaskyni za mestom Ježiš pred vyše 2000 rokmi. Práve tam prišiel na sčítanie obyvateľstva Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou.

Tri sväté omše

V rímskokatolíckych kostoloch sa okrem sv. omší konajú na viacerých miestach popoludní aj jasličkové pobožnosti pre deti alebo betlehemské hry.

Podľa dávnej tradície na sviatok Narodenia Pána kňaz celebruje tri sväté omše: polnočnú (utiereň), rannú (pastiersku) a slávnostnú dennú sv. omšu. V Ríme pápež zvykol slúžiť polnočnú v Bazilike Panny Márie Snežnej (Santa Maria Maggiore) pri jasličkách, rannú v gréckom Chráme sv. Anastázie a slávnostnú dennú sv. omšu v Bazilike sv. Petra.

Slavite jeho!

V Gréckokatolíckej cirkvi sa v chrámoch koná predpoludním slávnostná sv. liturgia. Zvláštnosťou vianočného obdobia v tejto cirkvi je aj osobitný pozdrav „Christos raždajetsja“ (Kristus sa rodí), ktorým sa v období sviatku Narodenia Pána (od 25. decembra do 31. decembra) gréckokatolíci navzájom pozdravujú. Odpoveď na pozdrav je – Slavite jeho! (Oslavujme ho!)

Viacero významných sviatkov

Slávnosť Narodenia Pána sa v rímskokatolíckej cirkvi oslavuje s vigíliou a oktávou. Vianočné obdobie však pokračuje aj po ôsmich dňoch a končí sa až nedeľou Krstu Krista Pána, tento raz 11. januára 2015.

Po sviatku Narodenia Pána nasleduje v rímskokatolíckej cirkvi spomienka na prvomučeníka sv. Štefana (26. decembra) a ďalšie významné sviatky: Sviatok svätej rodiny (nedeľa 28. decembra 2014), Slávnosť Bohorodičky Panny Márie (1. januára), sviatok Zjavenie Pána – Traja králi (6. januára) a už spomenutý sviatok Krstu Krista Pána.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM