Aktualizované Rôzne

Veľkonočný pondelok nazývame aj „Pondelkom baránka“. Môže za to deň po sobote

Tento rok je Veľká noc slávená bez účasti veriacich. Kresťania ale dnes doma slávia "Pondelok baránka".

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočný pondelok nazývame aj „Pondelkom baránka“. Môže za to deň po sobote
Zdroj: TASR

Veľkonočný pondelok sa zvykne nazývať aj „Pondelkom baránka“, na pamiatku toho, čo sa udialo v prvý deň po sobote. Vtedy totiž anjel dodával odvahu ženám, ktoré na úsvite pribehli k hrobu Ježiša vydesené a znepokojené, keď ho našli prázdny.

„Neľakajte sa,“ povedal im. „Vstal z mŕtvych. Niet ho tu. Ale choďte a povedzte to učeníkom,“ dodal.

Zmŕtvychvstanie

V katolíckej cirkvi nasleduje po Veľkej noci osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania, ktorá sa končí Nedeľou Božieho milosrdenstva. Je to prvá nedeľa po Veľkej noci.

Veriaci gréckokatolíckej cirkvi majú dnes Svetlý pondelok. V chrámoch by sa za „normálnych“ okolností konala svätá liturgia, avšak tento rok je Veľká noc slávená bez účasti veriacich. Zároveň sa sväté omše nebudú slúžiť verejne až do odvolania. Rozhodli o tom biskupi Slovenska vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu nového koronavírusu..

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku dnes slávia Druhú slávnosť veľkonočnú. Aj Veľkonočný pondelok je v cirkvi dňom radosti z Pánovho vzkriesenia. Po Veľkej noci je ešte päť nedieľ, ktoré patria v ECAV do veľkonočného obdobia cirkevného roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM