Jakub Forgács Od Vás

Krásny hubársky úlovok: Neuveríte, koľko dubákov našiel Rudolf (26) na jednom mieste

Najprv teplo, potom výdatný dážď. Ideálne podmienky pre huby. To čo sa v našich lesoch ale deje teraz, prekonalo aj tie najvyššie očakávania skalných ale aj náhodných hubárov.

Ilustračný obrázok k článku Krásny hubársky úlovok: Neuveríte, koľko dubákov našiel Rudolf (26) na jednom mieste
Zdroj: Dnes24.sk

Rudolf Králik (26) z Brusna miluje hubárčenie, či huby rastú hojne alebo sporadicky. „Nie je umenie vôjsť do hory a potknúť sa hneď na každom kroku o dubák, ide tam skôr o ten relax v prírode,“ povedal Králik, ktorý na huby chodieva najčastejšie s otcom a priateľkou.

Ako spomenul, hubárska sezóna pre neho začala prvým nájdeným hríbom 3. júla, aj keď ako priznal, viac toho v ten deň nenašiel. „Môj najväčší tohtoročný úlovok je 11 dubákov na jednom mieste. Radosť z tohto nálezu bola neopísateľná a je to najväčší a najkrajší objav v mojej krátkej "kariére“ hubára," prezradil a ako doplnil, objavené boli v okolí Ľubietovej.

„Najradšej chodím na huby práve do Ľubietovej, ale obľubujem aj miesta v okolí Španej Doliny a Kremničky – Rakytoviec,“ spomenul Králik. Ako pokračoval, najčastejšie, ak rastú, zbiera dubáky ako každý jeden hubár. Tie má poväčšine na sušenie. "Potom s veľkou obľubou zbieram kozáky, ktoré sú do praženice podľa mňa nenahraditeľné. Ale mojou najobľúbenejšiou hubou je muchotrávka červenkastá. Tá sa smaží na oleji alebo sa zavarí a dá do mrazničky, povedal Králik no ako dodal, druhý spôsob považuje skôr za trestný čin.

Tiež sa vám podaril veľký hubársky úlovok a chcete aby ho videli viacerí? Alebo poznáte neobvyklý recept z húb? Podľte sa s ostatnými a pošlite nám tip na adresu bystrica@global24.sk.

Foto: Rudolf Králik

Hubár z Brusna objavil 11 dubákov na jednom mieste
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM