Jakub Forgács Rôzne Správy

Krásne spojenie umenia a prírody. Pri Bystrici predstavia unikátnu MOBILnú sušiareň

Jedinečný projekt v dedinke iba pár kilometrov od mesta. Počuli ste už výraz plody umenia? Napovieme viac!

Ilustračný obrázok k článku Krásne spojenie umenia a prírody. Pri Bystrici predstavia unikátnu MOBILnú sušiareň
Zdroj: Periférne centrá

Štvrtý ročník autorského formátu Plody umenia prirodzene nadväzuje na aktivity platformy Periférne centrá – prinášať súčasné umenie na slovenský vidiek a tak kultúrne rozvíjať lokality mimo hlavných centier. Prepájajú sa v ňom agrárne činnosti typické pre miestne prostredie s umeleckými zásahmi v krajine, napríklad v sadoch či záhradách.

„Tento ročník prinesie „plody umenia“ z dielne výtvarníka Martina Piačeka z platformy Verejný podstavec, ktorý bude prezentovať MOBILnú sušiareň. Verejné sprevádzkovanie sušiarne a jej následný chod, sa bude za účasti autora predvádzať v Dúbravici od 10:00 do 15:00,“ uviedla Veronika Mezeiová za Periférne centrá.

Ako pokračovala, prídu i Bruno Jakubec, ovocinár, sadár zo združenia Bielokarpatský ovocný poklad a Ján Talaš, krajinný inžinier, ochranár z ekocentra Veronica v Hoštetíne (CZ), ktorí budú priebežne v čase od 13:00 – 15:00 viesť otvorené diskusie na témy: sušenie ovocia, komunitné sušiarne, tradičné krajové ovocinárstvo, krajinotvorba, eko spracovanie úrody, úžitkovosť, tradičné odrody a práca s nimi.

„Zámerom je teda aj výmena skúseností a zručností v oblasti pestovania. Základňou bude areál budovy bývalej materskej škôlky v Dúbravici, kde v súčasnosti vzniká kultúre centrum ktorého prevádzkovateľom je občianske združenie Periférne centrá,“ pokračovala Mezeiová.

V tomto roku sú uvedené aktivity Plody umenia výsledkom spolupráce Periférnych centier a výtvarníčky Niny Šoškovej a jej projektu Medzicentrum, festivalu umenia vo verejnom priestore. Ten má putovný charakter a koná sa v nezávislých kultúrnych centrách po celom Slovensku. Okrem prezentácie jeho výsledkov v Dúbravici, prebehne tiež prezentácia aktivít v kultúrnom centre Záhrada-CNK v Banskej Bystrici.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako to vyzeralo, keď sa Bystričania stretli, aby spoločne púšťali farebné šarkany!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Nad Bystricu vzlietli farebné šarkany
34
Galéria
Zdroj: On Point
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM