Správy

Krásna pocta pre dobrovoľníkov: Týchto ľudí v Bystrici ocenili Srdcom na dlani, FOTO

Tento rok bolo na ocenenie v Banskobystrickom kraji prijatých celkom 35 nominácií. Kto sa nakoniec dočkal ocenenia?

Ilustračný obrázok k článku Krásna pocta pre dobrovoľníkov: Týchto ľudí v Bystrici ocenili Srdcom na dlani, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Martin Dubovský

Decembrové slávnostné oceňovanie dobrovoľníkov a dobrovoľníčok Srdce na dlani nie je v Banskej Bystrici novinkou. Je skôr očakávanou tradíciou, ktorú v predvianočnej a slávnostnej atmosfére organizuje Centrum dobrovoľníctva, n. o. pre celý Banskobys­trický kraj. Tento rok to bolo už po trinástykrát. Záštitu nad podujatím prevzali – Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter a tiež primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. Informovala o tom Silvia Cochová, riaditeľka Centra dobrovoľníctva,n.o.

„Samotnému oceňovaniu predchádza niekoľkomesačná, systematická príprava. Aktualizuje sa štatút, zverejňujeme výzvu na nominovanie, vytvárame komisiu, ktorá musí byť zostavená z takých autorít, ktoré dobrovoľníctvu rozumejú a v neposlednom rade uverejňujeme inšpiratívne príbehy nominovaných na našej facebookovej stránke.“ vykresľuje priebeh kampane koordinátorka Mária Joklová.

35 nominácií

Tento rok bolo na ocenenie v Banskobystrickom kraji prijatých celkom 35 nominácií, ďalšie dve žiaľ nesplnili podmienky stanovené štatútom. Najpočetnejšou z pätnástich zverejnených kategórií bolo už tradične Dobrovoľníctvo v sociálnej a zdravotnej oblasti, kde Centrum dobrovoľníctva prijalo až 10 nominácií. Kategória Dobrovoľníctvo v oblasti ochrany ŽP nebolo tento rok vôbec zastúpené. Komisia sa v tomto roku po zodpovednom preštudovaní všetkých nominácií rozhodla udeliť 17 sŕdc, ktoré sú symbolicky stvárnené autorskou soškou z dielne p. Bartka. Ten ich pre túto výnimočnú udalosť vyrába už od samotného začiatku a vždy pro bono.

Špecifikom tohtoročného Srdca na dlani bolo, že sa komisia rozhodla udeliť aj ocenenie za výnimočnosť, ktoré získal mnohoročný dobrovoľník Lukáš Macko. Lukáš pôsobí u Saleziánov v Banskej Bystrici už 10 rokov, kde sa s veľkým nasadením venuje mládeži a organizovaniu podujatí. Bol tiež jedným z hlavných organizátorov tohtoročného animátorského podujatia AABB, ktoré navštívilo 700 mladých ľudí. Dobrovoľníctvo je pre neho životným rozhodnutím. Medzi ocenenými príbehmi však nájdete aj dospelých ľudí, ktorí si dokážu nájsť čas a venujú ho rodinám v núdzi, deťom v paliatívnej starostlivosti či v dlhodobej starostlivosti na onkologickom oddelení. Boli medzi nimi ľudia, ktorí dbajú, aby všetky procesy v meste boli v súlade so zákonmi. Srdce na dlani získali aj seniori a seniorky, ktorí nachádzajú svoj zmysel v prinášaní radosti druhým – starším, ale aj tým najmenším. Podujatie je však príležitosťou poďakovať sa naozaj všetkým, ktorí dokážu nielen nezištne pomáhať, ale častokrát svojim príbehom ostatných inšpirovať. Ďakovné certifikáty za nezištné venovanie času, energie a svojich schopností pre pomoc ľuďom v Banskobystrickom kraji boli menovite odovzdané 34 ľuďom.

V programe zbor aj talentovaní žiaci ZUŠ

„Srdce na dlani je pre nás tou najkrajšou akciou a výbornou bodkou na konci kalendárneho roka. Je to podujatie, ktoré má upriamiť pozornosť všetky dôležité dobré skutky, ktoré dobrovoľníci a dobrovoľníci v našom bezprostrednom okolí resp. v Banskobystrickom kraji vykonávajú. Je dôležité, aby sme o nich hovorili a aby sme ich poznali. A tiež je dôležité aby sme im patrične poďakovali a ukázali, že nám nie je ľahostajné, čo pre spoločnosť robia. Práve takýto, častokrát nenápadní ľudia, vytvárajú pozitívnu atmosféru a spoločensky priaznivú klímu v spoločnosti. A za to im patrí naše poďakovanie,“ poznamenáva Cochová.

Slávnostnú atmosféru tohtoročného podujatia krásne dokreslil dievčenský spevácky zbor Dolce Canto pod dirigentskou taktovkou Mgr. art. Martina Kaššu, DiS. Art.. Počas večera vystúpili aj talentovaní žiaci zo ZUŠ Jána Cikkera v Banskej Bystrici. V ich podaní zazneli vianočné melódie, koncert pre husle od Félixa Mendelssona Bartholdyho a klavírna skladba Dmitrija Šostakoviča Fantastické tance, ktoré boli pre všetkých hostí milým prekvapením a darčekom.

Ocenení dobrovoľníci a dobrovoľníčky Srdcom na dlani 2019:

1. Dobrovoľníctvo v sociálnej a zdravotnej oblasti: Radovan Jonáš a Jozefína Fekiačová
2. Dobrovoľníctvo v oblasti výchovy a vzdelávania: Valentína Sedileková
3. Dobrovoľníctvo v oblasti športu: bolo udelené len poďakovanie
4. Dobrovoľníctvo v oblasti ochrany životného prostredia: neprišla žiadna nominácia
5. Dobrovoľníctvo v oblasti kultúry a umenia: Ivana Klepáčová
6. Dobrovoľníctvo v oblasti práce s deťmi a mládežou: Seniorky – dobrovoľníčky z programu Čítankovo
7. Dobrovoľníctvo v oblasti ochrany ľudských práv: Platforma Nie v našom meste!
8. Dobrovoľníctvo v rozvoji komunity: Jozef Hucman a seniorky a seniori zo Bzovíka
a. Dobrovoľnícky projekt roka: Informatický krúžok pod vedením Veroniky Klimovej a Patrika Voštinára
9. Zahraničné dobrovoľníctvo: Veronika Palugyaiová
10. Mladý dobrovoľník/-čka do 30 rokov: Marek Zaťko a Adam Prekopp
11. Seniorský dobrovoľník/-čka nad 50 rokov: Alojz Kujan
12. Koordinátor/ko­ordinátorka dobrovoľníkov a dobrovoľníčok: Lenka Tavelová
13. Dobrovoľník/do­brovoľníčka mesta Banská Bystrica: Martin Dubovský
14. Škola priateľská k dobrovoľníctvu: Kolektív žiakov a žiačok v ZŠ Narnia

Zábery z oceňovanie dobrovoľníkov a dobrovoľníčok Srdce na dlani 2019 nájdete v priloženej fotogalérii!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Srdce na dlani 2019
10
Galéria
Zdroj: Martin Dubovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM