Monika Obrtalová Rôzne

Králi a kráľovné zavítali pod Urpín

Už od včera hostí Banská Bystrica kráľov a kráľovné z celého Slovenska, ktorí do krajského mesta zavítali na 5. celoslovenský snem kráľov detských čitateľov. Tí najväčší milovníci kníh boli vybratí z radov žiakov prvého a druhého stupňa základných šk

„Rovnaké podujatie už organizovali v Bratislave, Trnave, Košiciach, Martine a 5. ročník sa tak konečne koná aj u nás. Touto akciou chceme zviditeľniť akési posolstvo samotného čítania u detí a mládeže a hlavne ukázať, že sa nikto nemusí za čítanie hanbiť, prípadne sa nikto nemusí nikomu za takéhoto koníčka posmievať,“ vysvetľuje hlavnú myšlienku celého podujatia riaditeľ Verejnej knižnice Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici Peter Klinec, ktorá akciu organizuje. Posolstvo čítania však nemá podľa riaditeľa smerovať len k deťom, ale aj samotným rodičom, učiteľom a spolužiakom. „Chceme zapojiť aj príbuzných do toho ako vidia napríklad návyky na čítanie u svojich detí, vnúčat, ale takisto aj učitelia u svojich žiakov, prípadne samotné knižnice u svojich čitateľov,“ upresňuje Peter Klinec. Tieto výstupy budú potom zaznamenané na papier a vložené do kroniky Kráľov detských čitateľov.

Deti, ktoré sa podujatia zúčastňujú sa na snem museli doslova prebojovať. „Z každej knižnice tu máme jedného alebo dvoch zástupcov, no určite ich bolo pôvodne viac. Vybratí však boli tí najlepší na základe úloh, ktoré museli splniť. Napríklad vyhľadávanie v literatúre, robenie rešerší, zorganizovanie výstavy kníh alebo hľadanie informácii v katalógoch,“ opisuje náročné úlohy, ktoré na žiakov čakali riaditeľ VKMK. Zaslúžene ich tak teraz čaká odmena v podobe bohatého a zaujímavého programu. „Včera sme navštívili Thurzov a Matejov dom a takisto sme si poprezerali priestory historickej Radnice. Vláčikom Pretórium sme sa potom odviezli do jednotlivých pobočiek našej knižnice. Dnes zavítame okrem Múzea SNP aj na Habakuky, kde budú deti dokonca spať. V piatok ešte navštívime Bábkarský salón a snem zakončíme na Úrade BBSK, kde sa so všetkými oficiálne rozlúčime,“ uzavrel riaditeľ Peter Klinec.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM