Jakub Forgács Rôzne Správy

Krajský súd klenotom Bystrice: V kráľovskej sedrii sa súdi už vyše 100 rokov

Historická budova súdu v centre mesta je neprehliadnuteľnou. Pred pár rokmi prešla rozsiahlou rekonštrukciou, no históriu má oveľa dlhšiu!

Ilustračný obrázok k článku Krajský súd klenotom Bystrice: V kráľovskej sedrii sa súdi už vyše 100 rokov
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Koncom roka 2016 uplynie päť rokov od chvíle, čo historická budova Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici na Skuteckého ulici začala v decembri po päťročnej kompletnej rekonštrukcii a modernizácii opäť slúžiť pre potreby súdnictva. Je národnou kultúrnou pamiatkou a súdu slúži už 118 rokov. Starší Banskobystričania jej nepovedia inak ako „kráľovská sedria“. Úradovať sa v nej začalo v októbri 1898 a napríklad počas Slovenského národného povstania tam sídlilo Povereníctvo Slovenskej národnej rady pre pravosúdie a vojenský súd.

Aj o tomto sa dozvedeli tri desiatky záujemcov, ktorí počas tohtotýždňového Európskeho dňa spravodlivosti využili príležitosť a prišli aj „bez predvolania“ na súd, aby nahliadli do útrob starobylej budovy a dozvedeli sa viac nielen o fungovaní a činnosti súdov, ale mali šancu vidieť i zadržiavacie či pojednávacie miestnosti, a tiež miestnosť a technické vybavenie pre výsluch chráneného svedka.

Rekonštrukcia a modernizácia súdnej budovy vyšla na takmer 7,5 milióna eur a za ne kompletne obnovili a vymenili všetky rozvody, osvetlenie, nainštalovali výťahy, zrekonštruovali strechu, fasádu a pribudlo i 30 nových kancelárií v podkroví. Všetky úseky KS sú tak dnes pod jednou strechou. Napríklad, pre trestnoprávne kolégium sa výrazne uľahčila eskorta obvinených na súdne pojednávania, keďže do súdnej budovy sa dostanú prepojovacím mostom, ktorý spája susediaci ústav na výkon väzby a aj trestu.

Ako počas stretnutia s občanmi uviedol podpredseda banskobystrického KS Jaroslav Gallo, v roku 2015 bol nápad na ich súd vyše 16 800 vecí, v tom istom roku vybavili 18 520 prípadov, mali 45 sudcov.

Podpredseda KS Ľubomír Bušík im zasa priblížil nový trest – domáce väzenie s tzv. elektronickým monitorovacím náramkom. V súčasnosti ho v Banskobystrickom kraji nosia traja odsúdení za menej závažné trestné činy. Podľa Bušíka sudcovia sú zväčša konzervatívni a aj na ukladanie tohto nového trestu potrebujú istý čas, kým po ňom začnú siahať častejšie.

Riaditeľ správy súdu Radoslav Lukaj ukázal návštevníkom okrem iného aj historické srdce budovy a kultúrne asi najzaujímavejšiu porotnú miestnosť. Zachovala sa takmer v pôvodnej podobe s historickými klenbami, vzácnymi lustrami, kazetovým stropom a terasami pre verejnosť. Kedysi tam sedávala porota a rozhodovala kauzy.

Ako Lukaj poznamenal, po druhej svetovej vojne práve v tzv. porotke odsúdili za vojnové zločiny komplicov a v neprítomnosti aj samotného Ladislava Nižňanského, veliteľa jedného z oddielov nemeckej protipartizánskej jednotky Abwehrgruppe 218, známej ako Edelweiss.

V OBRAZOCH: Krajský súd v Banskej Bystrici
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM