Monika Obrtalová Rôzne

Kraj uspel, Bystrica pohorela

Banskobystrický samosprávny kraj si v prieskume Transparency International Slovensko zameranom na zverejňovanie zmlúv na internete výrazne polepšil. V kontrolnom hodnotení získal 93 bodov zo 100 a skončil na druhom mieste. Katastrofálne však dopadlo

„Samosprávy zverejňujú zmluvy na internete lepšie ako pred štyrmi mesiacmi. Sto najväčších samospráv dodržuje povinnosť a zverejňuje viac informácií v užívateľsky príjemnejšej podobe, v textoch zmlúv sa dá častejšie vyhľadávať,” píše sa v tlačovej správe TIS. BBSK v marcovom prieskume TIS vyšiel ako najhorší. Získal len 15 bodov. Kraj má v súčasnosti vlastnú aplikáciu na zverejňovanie dokumentov. Vytvorili ju zamestnanci BBSK.

Centrálny register zmlúv je vytvorený tak, že plne akceptuje Usmernenie Ministerstva spravodlivosti SR k zverejňovaniu dokumentov. Zastrešuje nielen Úrad BBSK, ale aj všetky organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti. „Hlavným zámerom CRZ je zabezpečenie jednoduchosti editovania dát do registra pre zamestnancov úradu, jednoduchosť vyhľadávania pre užívateľov podľa typov dokumentu (zmluva, objednávka, faktúra), podľa jednotlivých organizácií (Úrad BBSK, OvZP) a v neposlednej rade čitateľnosť zverejňovaných dokumentov. To, že je to naozaj tak potvrdil aj najnovší prieskum TIS,” povedal vedúci odboru podporných služieb Štefan Šulek.

BBSK bude v nastavenom štandarde pokračovať aj naďalej. Aj napriek existencii minimálnej hranice bude BBSK zverejňovať všetky zmluvy, objednávky a faktúry. Prieskum hodnotil zverejňovanie zmlúv v 5 kategóriách (úplnosť, možnosť vyhľadávania a kopírovania z dokumentov, existenciu relevantných popisných údajov, zložitosť nájdenia zmlúv na stránkach a užívateľský komfort) na stupnici od 0 (najhoršie) do 100 (najlepšie). Prieskum je súčasťou projektu Zverejňovanie verejných zmlúv podporeného Britským veľvyslanectvom a Open Society Institute, ktorého cieľom je pomôcť samosprávam lepšie zverejňovať zmluvy a ukázať ako môžu byť využité k zlepšeniu verejnej správy.

Zdroj: Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM