Michal Majer Rôzne

Kraj pripravuje zlučovanie stredných škôl

Sústredenie finančných zdrojov, zlepšenie priestorových podmienok, skvalitnenie personálneho a materiálneho zabezpečenia, klesajúci počet žiakov a s tým spojený úbytok finančných prostriedkov. To sú hlavné dôvody, prečo sa Banskobystrický samosprávny

Hajnala objasnil, že BBSK je zriaďovateľom 77 stredných škôl a školských zariadení. Priemerný počet žiakov na jednu školu v kraji je druhý najnižší v rámci Slovenska, je to 369 žiakov. „Niektoré školy dokážeme dostať do jednej budovy. Škola zostane, gymnázium zostane gymnáziom, ale keď bude v jednej budove, tak ušetríme na energiách aj na obslužných činnostiach,“ vysvetlil predseda BBSK Vladimír Maňka.

Hovorca pokračoval, že v tomto roku dostanú školy v kraji zo štátneho rozpočtu na svoju prevádzku o 1.304.000 eur menej ako v predchádzajúcom roku. A to z dôvodu, že medziročný pokles žiakov je 1370. Za posledných sedem rokov klesol počet stredoškolákov o 9127. Má to znamenať nárast počtu škôl, ktoré budú mať problém zabezpečiť prevádzku. Optimalizáciu siete škôl a školských zariadení je preto nutné podľa hovorcu začať realizovať čím skôr.// „Chceme vytvárať silné školy, ktoré dokážu fungovať bez problémov,“// uviedol Hajnala. Predpokladaná úspora v roku 2011 predstavuje sumu 600.000 eur. V roku 2012 však už bude táto úspora dvojnásobná. „Spolu to určite zvládneme. Verím, že finálna verzia bude určitým konsenzom a takto získané zdroje vrátime naspäť do škôl,“ dodal predseda BBSK.

Vedenie kraja má už za sebou prvé stretnutie s rodičmi, učiteľmi a žiakmi, pokračoval Hajnala. V Banskej Štiavnici vysvetľovali dôvody pripravovaného zlúčenia Strednej odbornej školy obchodu a služieb a Strednej odbornej školy Ľudovíta Greinera. Pripravovaný návrh podporila aj primátorka Štiavnice. Počkať si však musia na závery rodičovských rád. „Musíme to robiť citlivým spôsobom, aby nemal rodič, ani pedagóg a ani žiak pocit, že môže byť poškodený. Naopak, týmto procesom chceme ešte viac skvalitniť vzdelávací proces,“ doplnil Maňka. V nasledujúcich dňoch sa podobné stretnutia uskutočnia aj v iných mestách. Definitívny materiál o zlučovaní škôl zverejnia až po skončení týchto stretnutí. Chcú totiž zodpovedne zvážiť všetky pripomienky a návrhy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM