Jakub Forgács Správy

Kraj a mesto USPELI v dražbe. Primátor Nosko: Získali sme Dom kultúry

Odkúpenie a opätovné sprevádzkovanie Domu kultúry patrilo už niekoľko rokov aj k najväčším prioritám mesta.

Ilustračný obrázok k článku Kraj a mesto USPELI v dražbe. Primátor Nosko: Získali sme Dom kultúry
7
Galéria

Spoločnosť Dom kultúry BB s.r.o., ktorú založilo Mesto Banská Bystrica spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom, uspela na štvrtkovej dražbe, ktorej predmetom bola budova banskobystrického Domu kultúry spolu s pozemkami. Objekt v centre krajského mesta vydražila za 1,8 milióna eur bez DPH. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Spojenie síl

„Po našom spoločnom oznámení, že sa chceme pokúsiť budovu Domu kultúry zachrániť a po podpise memoranda o spoločnom postupe s Mestom Banská Bystrica, je toto ďalší dôležitý míľnik, ktorý sme dosiahli. Akonáhle sa táto budova stane naším spoločným majetkom, budeme môcť začať pracovať na tom, aby prestala chátrať a opäť sa do nej vrátil život. Je pred nami ešte kus cesty, a nie je na Slovensku jednoduché robiť veci, ktoré sa zdajú byť samozrejmé. Napríklad, že zachránime budovu v centre krajského mesta, ktorá slúžila ľuďom, mala jasné pôvodné určenie, má potenciál, ale ktorá už viac ako 10 rokov chátra. Aj to je dôvod, prečo sme spojili sily miestna a regionálna samospráva a pustili sme sa spoločne do tohto projektu. A že ho chceme dotiahnuť do úspešného konca,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Priorita mesta

Odkúpenie a opätovné sprevádzkovanie Domu kultúry patrilo už niekoľko rokov aj k najväčším prioritám mesta.

„Dom kultúry nikdy nepatril mestu – bol v súkromnom vlastníctve. To je jedna z hlavných príčin, prečo je už viac ako desať rokov uzavretý a postupne chátra. Boli sme si vedomí, že jediná cesta, ako tento objekt zachrániť, je získať ho do vlastníctva a následne ho, aj za pomoci európskych fondov zrekonštruovať. Som presvedčený, že takáto, pre mesto významná budova má patriť samospráve. Po dvojročnej spoločnej ceste sme včera spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom urobili najdôležitejší krok a v dražbe sa nám Dom kultúry podarilo získať. Vážime si, že kraj s nami do tohto rozhodnutia išiel. Teraz môžeme začať robiť ďalšie konkrétne kroky smerujúce k jeho bezprostrednej záchrane, a zároveň pripravovať projekt jeho obnovy. Nadväzovať by mal na náš zámer komplexnej revitalizácie Námestia slobody. Banská Bystrica si zaslúži dôstojný a reprezentatívny kultúrny stánok, akým Dom kultúry bezpochyby v minulosti bol a verím, že v budúcnosti opäť bude,“ objasnil primátor Ján Nosko.

Mesto Banská Bystrica má záujem prevádzkovať najmä kultúrno-spoločenskú estrádnu sálu a k nej prislúchajúce zázemie, ktoré by bolo využívané na organizovanie kultúrnych podujatí. Ďalšie časti objektu: komorné divadlo, kinosálu i administratívne priestory, má v zámere prevádzkovať Banskobystrický samosprávny kraj. Svoje miesto by tu mohlo mať napríklad Bábkové divadlo na Rázcestí, tiež populárno-vedecké centrum zamerané na astronómiu a vesmír, pobočka Verejnej knižnice Mikuláša Kováča či centrum inovácií InnoLabb. „Zámerom oboch samospráv je tento architektonicky hodnotný solitér citlivo zrekonštruovať, zachovať jeho architektonickú hodnotu i detaily, a s použitím moderných prístupov a technológií nastaviť jeho ekonomickú aj ekologickú udržateľnosť,“ dodala Adamovičová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Dom kultúry v Banskej Bystrici
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM