Jakub Forgács Samospráva

Kotleba podpísal rozpočet kraja. Na rekonštrukcie ciest vyčlenené milióny eur

Banskobystrický samosprávny kraj má konečne podpísaný rozpočet. Je vraj napnutý, ale vykonateľný.

Ilustračný obrázok k článku Kotleba podpísal rozpočet kraja. Na rekonštrukcie ciest vyčlenené milióny eur
4
Galéria
Zdroj: TASR

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba (ĽSNS) vo štvrtok po dôkladnom zvážení podpísal rozpočet kraja na roky 2017–2019. Informovala o tom Michaela Piliarová, vedúca oddelenia propagácie a cestovného ruchu Úradu BBSK.

Viac na dotácie aj rekonštrukcie

„Schválený rozpočet kraja je po poslaneckých úpravách síce napnutý, ale je vykonateľný,“ konštatovala v štvrtkovom stanovisku Piliarová so slovami, že navýšili dotácie pre mestá, obce a dotácie na verejnoprospešné účely až na milión eur. Okrem toho podľa jej slov mohli vyčleniť na rekonštrukcie ciest viac ako 12 miliónov eur.

Hoci rozpočet kraja schválili poslanci ešte vlani v decembri, predseda BBSK mal k nemu výhrady a uznesenie nepodpísal. Poslanecký zbor ho schvaľoval aj vo februári a ako uviedol Kotleba, „poslanci nereflektovali pripomienky, ktoré mal Úrad BBSK k návrhu rozpočtu, takže tieto veci si musíme ustáliť, máme na to zákonných desať dní, potom budeme múdrejší“.

Podľa predkladateľa materiálu, poslanca Jaroslava Demiana z najpočetnejšieho klubu v zastupiteľstve (Smer-SD, KDH) kľúčovými pre nich boli dve zmeny rozpočtu.

Mierne prebytkový

„V našom návrhu sme zvýšili finančné prostriedky na dotácie pre mestá a obce, spoločenské organizácie či združenia z vlaňajších 700 000 eur na milión. Je to jediná možnosť, ako im vieme pomôcť pri rôznych akciách. Druhý náš návrh sa týka vytvorenia balíka vo výške deväť miliónov eur na rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, ktoré sú nevyhnutné. Vyskladali sme to tak, že sme krátili prostriedky určené na prepravu vo verejnom záujme, z 28 miliónov eur sme zobrali päť miliónov a 2,3 milióna eur berieme z rezervy, ktorú mala rozpočtovanú Banskobystrická regionálna správa ciest. K tomu sme pridali 1,7 milióna eur z rezervného fondu, ktorý tvoríme tri roky,“ vysvetlil Demian.

Brezniansky poslanec predpokladal, že stratu vo verejnom záujme kraj pre SAD-ky vykryje z prebytku rozpočtu, ktorý BBSK dosiahol.

Podľa návrhu rozpočtu BBSK, ktorý je mierne prebytkový, kraj by mal v tomto roku hospodáriť s príjmami vo výške viac ako 160 miliónov eur.

Foto: ilustračné

Zastupiteľstvo BBSK
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM