Jakub Forgács Rôzne

S kosením je problém... V meste túto jar rastie tráva rýchlejšie ako zvyčajne

V Banskej Bystrici prebieha v týchto dňoch kosenie na sídliskách a popri cestách. Keď práce skončia, Záhradnícke a rekreačné služby mesta Banská Bystrica začnú druhú kosbu.

Ilustračný obrázok k článku S kosením je problém... V meste túto jar rastie tráva rýchlejšie ako zvyčajne
Foto: Stanislav Černák

Kosenie prebieha po jednotlivých uliciach

Tento rok sa muselo so začiatkom úprav zelene počkať. "V Banskej Bystrici sa obvykle začína kosiť v 2. až 3. dekáde mesiaca marec. Vzhľadom na dlhú zimu sa tento rok začalo s kosením v polovici apríla. Rýchly nástup teplôt nad 22° C a výdatné zrážky spôsobili rýchly rast trávy na celom území mesta, uviedla Martina Kanisová, hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica. Vzhľadom na rýchly rast, je veľké množstvo pokosenej hmoty, čo značne spomaľuje postup prác a samozrejme zvyšuje náklady.

Správca zelene, Záhradnícke a rekreačné služby mesta Banská Bystrica, má tri strediská, ktoré sídlia v Sásovej, v centre pri Pamätníku SNP a v Radvani na Malachovskej ceste. Správca si určuje harmonogram kosenia práve podľa vývoja rastu. „Na sídliskách sa postupuje po jednotlivých uliciach,“ povedala Kanisová.

Začalo sa v parkoch a na sídliskách

„Po dokončení častí Fončorda, Radvaň, Severná – Medený Hámor, Karlovo a úsekov popri komunikáciách, bude ukončená prvá kosba,“ pokračovala hovorkyňa. Následne by mesto malo prejsť na druhú kosbu, ktorá však už bola zrealizovaná v parku pod Pamätníkom SNP a v mestskom parku.

Do údržby trávnikov spadá kosenie, likvidácia pokosenej hmoty, jarná a jesenná likvidácia lístia. „Na rok 2013 bol na údržbu trávnatých plôch v meste schválený rozpočet vo výške 258 390 eur.“ dodala Kanisová.

„Snahou mesta je zabezpečiť pokosenie trávnatých plôch v čo najkratšom čase. Aj napriek tomu, že výdatné zrážky výrazne spomaľujú tento proces, pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb mesta Banská Bystrica robia všetko pre to, aby boli obyvatelia mesta so stavom verejnej zelene spokojní,“ povedal primátor Peter Gogola.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM