Jakub Forgács Rôzne

Kontrolóri si posvietili na vodné zdroje v meste: Ako dopadli naše bystrické pramene?

V našom meste je hneď niekoľko prameňov, v ktorých sa ľudia môžu osviežiť. Regionálny úrad verejného zdravotníctva kontroloval niektoré vybrané vodné zdroje, aby overil ich kvalitu a vhodnosť na pitie.

Ilustračný obrázok k článku Kontrolóri si posvietili na vodné zdroje v meste: Ako dopadli naše bystrické pramene?

„Koncom mesiaca október 2013 boli uskutočnené odbery vzoriek a ich analýza prostredníctvom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva z 3 vybraných vodných zdrojov a to z Rudlovského medokýša, vod. zdroja v Lazovnej ulici a vod. zdroja v ul. Pod Dúbravou,“ informovalo Oddelenie odpadového hospodárstva údržby verejných priestranstiev Mestského úradu Banská Bystrica. V mesiaci máj 2013 sa uskutočnil aj odber vzorky a jej analýza z Medokýša Štiavničky. Dva zo zdrojov sú podľa úradu vhodné na pitie, avšak nie z dlhodobého hľadiska, jeden na pitie nedoporučujú a jeden nie je vôbec vhodný na pitie.

Pravideľne by sme z nich piť nemali

Rudlovský medokýš ako minerálny prameň vykazuje podľa kontrolórov prirodzene a stabilne zvýšený obsah mangánu, železa, vodivosti a nízku hodnotu reakcie vody. „Dlhodobé, resp. nadmerné užívanie môže mať negatívny dopad na zdravie ľudí, hlavne z hľadiska chronických zdravotných účinkov. Z tohto dôvodu neodporúčame jeho pravidelné, dlhodobé pitie,“ píše sa vo vyjadrení úradu.

Medokýš Štiavničky je prírodným minerálnym prameňom sírovodíkového zápachu so zvýšenou hodnotou mangánu a vodivosti. Preto by sa voda z tohto prameňa podľa kontrolórov nemala používať ako hlavný, jediný a dlhodobý zdroj vody určenej na pitné účely.

Nie všetky pramene sú pitné

Vodný zdroj v ul. Pod Dúbravou vykazoval prekročenie medznej hodnoty amónnych iónov, avšak ostatné ukazovatele kvality sú v súlade s požiadavkami na pitnú vodu. „Z dôvodu zvýšeného množstva amónnych iónov neodporúčame používať tento vodný zdroj na pitné účely,“ uvádza úrad.

Vodný zdroj v Lazovnej ulici, pri evanjelickom kostole, vykazuje výrazné prekročenie mikrobiologických ukazovateľov – hodnoty enterokokov, Escherischia coli, koliformných baktérií a kultivovateľných mikroorganizmov. Z tohto dôvodu kontrolóri upozorňujú, že vodu z tohto zdroja nie je možné používať na pitné účely, nakoľko nie je zdravotne bezpečná.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM