Marcel Páleš Kultúra

Koncerty, divadelné predstavenia, výstavy... Bystričania, vyberte si program na víkend

Čo s voľným časom už v piatok večer či cez víkend? Odporúčame vám siahnuť po niektorej z možností v Banskej Bystrici, ktoré sú v ponuke aj počas tohto víkendu.

Ilustračný obrázok k článku Koncerty, divadelné predstavenia, výstavy... Bystričania, vyberte si program na víkend
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • Piatok Klub 77 20:00 LAURA A JEJÍ TYGŘI (CZ) – Legendárna kapela v bielych košeliach, čiernych kravatách a okuliaroch s peknou speváčkou v popredí má za sebou dlhú hudobnú históriu. Vystúpenia Laury sú nabité energiou, ktorá sa bleskurýchlo prenáša na obecenstvo a muzikanti s krásnou Laurou hrajú vždy naplno a prinášajú skvelú zábavu.
  • Piatok Uľanská cesta 170 – ĽUDOVÁ HUDBA V KOLIBE U SV. KRIŠTOFA – Zacharovci
  • Piatok Tirish Pub – EXPECT ANYTHING (Nancy, FR) (Metalcore / Post Hardcore), MAKE ME A DONUT (Geneve, SW) (Progressive Metal / Djent)
  • Sobota Uľanská cesta 170 – ĽUDOVÁ HUDBA V KOLIBE U SV. KRIŠTOFA – Ľudová hudba Miroslava Kapca
  • Sobota Klub 77 19:00 – BETRAYERS OF BLOOD Pt. 9 – INFERNO [Esoteric Black Metal / CZE], LUNATIC GODS [Avant-Garde Melodic Extreme Metal], DOOMAS [Melodic Doom/Death Metal], PRAROD [Pagan/Folk Metal], ACHSAR [Majestic Epic Melodeath Metal]
  • Sobota 19:00 Záhrada CNK – AUTUMNIST – Hypnotická zmes najsúčasnejšej elektroniky s nadžánrovými presahmi ako manifestom. V jeho širokospektrálnom mixe kombinuje AUTUMNIST ambient s hip-hopom či breakbeatom, hi-tech postupy s lo-fi popom, bizarnú filmovú atmosféru s mimozemským folklórom.
  • Sobota Tirish pub – TO KILL ACHILLES (UK), DEAD DREAMERS (NZ), OUR FINAL HOUR (UK)

DIVADLO:

  • Sobota 18:30 Štátna opera – NABUCCO /Giuseppe Verdi/ – Túto zborovú operu skomponoval Verdi na námet zajatia Židov v Babylónii. V starozákonnom príbehu sa ukrýva politický inotaj, vyjadrenie zápasu talianskeho národa v dobe risorgimetna. Dielo nadväzuje na veľkú tradíciu talianskej opery prvej polovice 19. storočia. Modlitba zajatých Židov „Va pensiero sull’ali dorate…“ sa stala tajnou národnou hymnou Talianov.
  • Nedeľa BDNR 10:00 – BATOLÁRIUM – Divadelný projekt pre batoľatá a ich rodičov, pilotný projekt pre batoľatá. Je to nový spôsob kontaktu s deťmi, prvé tvorivé a hravé impulzy v podaní divadla, je to kultúrny impulz v kultúrnom priestore, vyžaduje novú veľmi otvorenú spoluprácu s rodičmi dieťatka, alebo s pedagogickým personálom a je impulzom aj pre nich, je to nový spôsob komunikácie divadla a verejnosti.
  • Nedeľa BDNR 16:00 – ROZPRÁVKY O PSÍČKOVI A MAČIČKE /Karel Čapek/ – V Rozprávkach o psíčkovi a mačičke je ukryté stále aktuálne podobenstvo o dvoch rozdielnych stvoreniach, ktoré spolu žijú a snažia sa – napriek svojim rozdielom – prežiť krásne chvíle, pochopiť jeden druhého, a pritom sa ešte aj potešiť.

VÝSTAVY:

  • piatok a nedeľa Tihanyiovský kaštiel Radvanská 27 – ŽIVOT POD PAGODAMI – Výstava fotografií Františka Okáča. Spoločne so svojou ženou Irenou Krejčovou navštívil na svojich cestách opakovane najmä ázijské krajiny, ako Nepál, India, Japonsko, Barma, Laos, Thajsko, tiež arabské ako Jemen či Omán.
  • piatok a nedeľa Tihanyiovský kaštiel Radvanská 27 – ZAVIATY SVET PRAVEKU – Výstava s názvom Zaviaty svet praveku predstaví okrem skamenených živočíchov a rastlín aj príbeh nášho územia od prvohôr až po štvrtohory prostredníctvom najvýznamnejších nájdených fosílií v zbierkach Stredoslovenského múzea a Slovenského národného múzea.
  • piatok, sobota, nedeľa Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – RICHARD LOSKOT, MICHAL ŠIMONFY: PRÍRODNÉ MATERIÁLY – Autori vo svojej tvorbe tematizujú prírodu, skúmajú substancie a javy, ktoré vytvárajú prirodzenú skutočnosť nášho sveta a zároveň kladú závažné otázky o aktuálnom etickom vzťahu človeka k živému organizmu prírody.
  • piatok, sobota, nedeľa Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum, Námestie SNP 4 – KRÁSA, KTORÁ HREJE – Výstava o dejinách kachliarstva na Slovensku predstavuje jedno z najvýznamnejších remeselníckych odvetví u nás. Kachliarske výrobky boli predovšetkým v období neskorej gotiky, renesancie a baroka veľmi vyhľadávané medzi bohatými mešťanmi a šľachtou.
  • piatok, sobota, nedeľa Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – 1848 – Cieľom malej výstavnej intervencie 1848 je dať cez konkrétne diela do prehľadnej súvislosti ľahko zjednodušované vzťahy, týkajúce sa spoločnosti, od ktorej žiadame, aby bola solidárnym a rovnostárskym spoločenstvom. Prehliadka je schematickou úvahou o spoločnosti, v ktorej nie tí najchudobnejší (a ich 65 Eur mesačne) sú zodpovední za „pracujúcu chudobu“, ale ziskuchtivá vládnuca skupina a rozhodujúca orientácia spoločnosti na zisk.
  • piatok, sobota, nedeľa – Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – MINÚTOVÉ ROMÁNY – Výstavný projekt je scénou na uvedenie a konfrontáciu performatívnych prístupov Imre Buktu (HU), Ľubomíra Ďurčeka (SK), Jiřího Kovandu (CZ) zo 70. a 80. rokov 20. storočia. Títo umelci úsporným gestom fotograficky dokumentovanej civilnej performancie, alebo efemérnej intervencie v mestskom, či vidieckom prostredí aktivujú imagináciu diváka…
  • piatok, sobota, nedeľa Stredoslovenské osvetové stredisko, Dolná 35 – FOTOGRAFIA ROKA 2013

PREDNÁŠKA:

  • Piatok 19:00 Záhrada CNK – living documentary: ŠESŤ – 6 dokumentárnych portrétov súčasníkov z rodu Rómov – Filmové profily sú výstupom projektu Odsúdení na spolunažívanie v dobrom IV. Združenie Jekhetane – Spolu so sídlom v Prešove sa svojou činnosťou usiluje o ovplyvnenie hodnotovej orientácie, morálky a životných postojov ľudí, ako aj o príslušnosť ku svojej identite u občanov rómskej národnosti. Dokumenty majú ambíciu vytvoriť priestor pre diskusiu o ľudských právach, tolerancii a odbúravaní predsudkov.

WORKSHOP A INÉ:

  • Piatok 17:00 Panta Rhei – RADO PROCHÁZKA V PANTA RHEI – Beseda a autogramiádu Rada Procházku, autora a občianskeho kandidáta na prezidenta SR. Rozhovor o knihe NEJASNÁ SPRÁVA Z PLANÉTY OPÍC moderuje publicista a znalec kníh Dado Nagy.
  • Nedeľa 9:00–12:00 Tihanyiovský kaštiel – Stredoslovenské múzeum – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI
  • Nedeľa 13:00–17:00 Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI

KINO:

  • Piatok, sobota, nedeľa CINEMAX 16:30 – CHROBÁČIKOVIA: ÚDOLIE STRATENÝCH MRAVČEKOV /MINUSCULE: LA VALLÉE DES FOURMIS PERDUES/ – Francúzsko, 2013, animovaný, rodinný, 80 min., MP – Na malebnej lesnej čistinke sa jedného dňa rozpúta nepriateľstvo medzi kolóniami čiernych a červených mravcov. Príčinou sporu sú zvyšky jedla z pikniku, ktoré tam zanechal mladý pár. Odrazu sa uprostred znepriatelených strán objaví odvážna lienka. Skamaráti sa s čiernym mravčekom Mandiblom a pomôže mu zachrániť mravenisko pred inváziou červených bojovníkov na čele s hrozivým Butorom.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM