Monika Obrtalová Rôzne

Kolaps našich nemocníc?

Banskobystrický samosprávny kraj a zástupcovia neštátnych nemocníc v jeho územnej pôsobnosti vyzývajú zdravotné poisťovne a kompetentné orgány na urýchlené riešenie ich hroziacej likvidácie pre zákonmi stanovené zvyšovanie miezd lekárov a zdravotných

Požadované riešenie, na ktorom sa zhodli na dnešnom rokovaní, spočíva v predložení dodatkov k zmluvám s poisťovňami, ktoré budú pomerne podľa zastúpení poisťovní v jednotlivých regiónoch v plnej miere pokrývať zvýšené náklady nemocníc na mzdy lekárov a sestier formou paušálnej platby. Jej použitie na uvedený účel má byť v dodatku špecifikované. „Odmietame prax, keď je zvýšenie prostriedkov zo strany poisťovne na mzdy podmienené úsporou v iných oblastiach ako jediný nástroj, ktorý má nemocnica v dispozícii,“ uvádzajú zástupcovia nemocníc a kraja v spoločnej výzve.

Riaditeľka Nemocnice s poliklinikou Revúca Daniela Pršebicová zdôraznila, že neštátne nemocnice už vnútorné rezervy využili na vyrovnanie sa so zvýšením cien vstupov, ako sú energie či potraviny. „Už sme racionalizovali tak, že nemáme ani jedného zdravotníckeho pracovníka navyše, iba minimálny počet stanovený normatívmi pre jednotlivé oddelenia,“ dodala Pršebicová.

Ako ďalej zástupcovia nemocníc a kraja v spoločnej výzve upozornili, zvýšenie miezd lekárov a zdravotných sestier predstavuje nárast nákladov na mzdy a odvody o minimálne 25 percent, čím sa podiel týchto nákladov pre jednotlivé nemocnice zvýši na zhruba 85 percent z príjmov od zdravotných poisťovní a zo zvyšku nie je reálne možné zabezpečiť chod nemocníc. To bude viesť k ukončeniu činnosti nemocníc pre nemožnosť dodržiavať zákony alebo k hľadaniu neštandardných riešení. Nemocnice nebudú môcť platiť za lieky, zdravotnícky materiál, energie alebo odvody do Sociálnej poisťovne.

Podľa riaditeľa Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Lučenec Júliusa Höffera sa musí riešenie nájsť čím skôr, inak o tri-štyri mesiace nebudú schopní poskytovať zdravotnú starostlivosť. „Kým štátne nemocnice si môžu dovoliť robiť dlžoby a niekedy aj nie celkom výhodné nákupy, nemocnice v pôsobnosti kraja sme neziskovky, ktoré žiadne dlžoby nevytvárajú,“ povedal Höffer. Dodal, že navrhované zvýšenie platieb od poisťovní formou paušálnej sumy by malo fungovať podobne ako pri záchrankách. Prípadne by mal štát o takú istú sumu doplatiť za nemocnice odvody do Sociálnej poisťovne.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM