Michal Majer Kultúra

Knižnica odhalí krásu paličkovanej čipky

Ak aj vy chcete obdivovať slovenské paličkové čipky, ktoré s úspechom prešli výstavami nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike, Ázii alebo na Novom Zélande, navštívte v termíne od 28.08.2012 do 14.09.2012 Štátnu vedeckú knižnicu a spoznajte práce

Práce pani Lýdie Dejlovej svedčia o jej bohatej skúsenosti nielen s paličkovaním, ktorému sa venuje už viac ako 35 rokov, ale aj s pletením, háčkovaním a tkaním. Hoci začínala ako samouk, rokmi praxe sa zdokonalila natoľko, že začala vytvárať aj vlastné vzory. Neskôr svoju prácu obohatila aj o tradičné vzory zo Španej Doliny. Tieto vzory sa v súčasnosti snaží využívať ako doplnky do šiat alebo pri úžitkovej dekorácii v byte.

Svoje diela vystavuje Lýdia Dejlová doma aj v zahraničí od roku 2000. Od tohto roku precestovali jej umelecké výtvory takmer celý svet. Okrem toho sa s jej prácami mohla verejnosť zoznámiť aj knižne v publikáciách „Čipky zo Španej Doliny – variácie“ a „Paličkovaná čipka zo Španej Doliny“, v ktorých dokumentuje jedinečné vzory čipiek z tejto rázovitej obce neďaleko Banskej Bystrice.

Tvorba pani Dejlovej je rôznorodá, ovplyvnená paličkovou čipkou zo Španej Doliny ako aj českou vamberkskou paličkovou čipkou. Navštívte výstavu Krása paličkovanej čipky a presvedčte sa o jej kráse na vlastné oči.

bystrica24.sk/ŠVK Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM