Jakub Forgács Kultúra

Knihy nedali spať ani Banskobystričanom: Čítali im ich osobnosti nášho mesta

Milovníci kníh si pod Urpínom prišli na svoje! V našom meste im bystrickí umelci a významné osobnosti čítali úryvky z diel svetoznámych autorov.

Ilustračný obrázok k článku Knihy nedali spať ani Banskobystričanom: Čítali im ich osobnosti nášho mesta
Zdroj: TASR

Do celoslovenskej akcie Noc literatúry 2014 sa v stredu večer zapojila aj Banská Bystrica. Cieľom podujatia, ktoré sa na Slovensku koná už po šiesty raz, je zoznámiť čitateľov s dielami európskych autorov na netradičných, s literatúrou bežne nespájaných miestach.

Úryvky z diel svetoznámych autorov čítali v Banskej Bystrici miestni umelci a významné osobnosti. Poslucháči si vypočuli 15-minútové čítanie a ďalších 15 minút mali na presun na ďalšie miesto. Viceprimátorka Katarína Čižmárová čítala v priestoroch Radnice dielo Naše rozchody od Davida Foenkinosa. Výtvarník Maroš Rovňák si vybral Patriarchovu jeseň od Gabriela Garcíu Márqueza. Úryvky z tejto knihy zneli v Divadle z Pasáže.

V Centre nezávislej kultúry Záhrada sa diváci zasa započúvali do vzrušujúceho rozprávania o živote v tieni génia, o zničujúcom tlaku, aký na syna vyvíja mocný a despotický otec – maliar Francisco Goya. Knihu Saturn napísal Jacek Dehnel. Na ďalšom mieste si Banskobystričania pripomenuli aj storočnicu českého klasika Bohumila Hrabala, kde sa čítali jeho Postřižiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM