Monika Obrtalová Rôzne

Kňazi a veriaci budú sláviť biblickú nedeľu aj v Bystrici

Tohtoročná biblická nedeľa pripadajúca na 18. apríla a slávená tohto roku pri príležitosti mimoriadneho Roka kňazov, je venovaná tematike kňazov a kňazstvu všetkých pokrstených. Na Slovensku sa slávi od roku 2003.

Iniciačným krokom tejto aktivity bola dohoda z roku 2002 uzavretá medzi Katolíckym biblickým dielom (KBD) so sídlom vo Svite, Slovenskou biblickou spoločnosťou so sídlom v Banskej Bystrici a pobočkou Medzinárodnej biblickej spoločnosti so sídlom v Bratislave.

„Predstavitelia týchto organizácií sa vtedy dohodli, že 3. veľkonočnú nedeľu budú sláviť ako biblickú nedeľu. Jej cieľom je povzbudiť veriacich na Slovensku k výraznejšej pozornosti voči Knihe kníh, ktorá obsahuje Božie zjavenie. Aby sa tak pozornosťou voči Svätému písmu viac zblížili s Božím Slovom. Túto iniciatívu vzala s vedomím Konferencia biskupov Slovenska (KBS) a rozhodla, že projekt sa môže uskutočňovať po porade s každým príslušným ordinárom na diecéznej úrovní. Materiály k sláveniu biblickej nedele každoročne pripravuje KBD,“ informovala Zuzana Juhaniaková z banskobystrického Diecézneho centra Jána Pavla II.

Prvotnou motiváciou, prečo KBD napomáha šíreniu biblickej spirituality, je výzva vieroučnej konštitúcie Druhého vatikánskeho koncilu O Božom zjavení. V nej konciloví otcovia zdôraznili, že Sväté písmo má byť „dušou posvätnej teológie“ a vyjadrili želanie, aby sa Sväté písmo stalo „veriacim čo najprístupnejšie.“

Druhou motiváciou je odpovedať aj na potreby a požiadavky zo strany veriacich, ktorí túžia po Božom slove. „V tomto zmysle KBD chce napomáhať kňazom v ich službe, aby sa Písmo čítalo a aby mu mohli všetci kresťania čím lepšie porozumieť. Materiál na homílie, zamyslenia, katechézy, ktorý môže byť inšpiračnou pomôckou k prežitiu tohtoročnej biblickej nedele, ako aj celého nasledujúceho týždňa, pripravil riaditeľ KBD Anton Tyrol,“ dodala Juhaniaková.

Zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM