Monika Obrtalová Rôzne

Kľúče od mesta sú opäť v rukách primátora

Odovzdaním pomyselných kľúčov od mesta do rúk primátora dnes skončilo podujatie Banskobystrický študentský štát, ktoré organizovali študenti Univerzity Mateja Bela a Akadémie umení. Tí po troch dňoch vládnutia predstavili vedeniu mesta aj návrhy ako

Podujatie Banskobystrický študentský štát odštartovalo v utorok 4. mája, keď študenti spomínaných univerzít prevzali symbolicky kľúče od mesta od primátora Ivana Saktora. Na tri dni sa zmocnili vlády nad mestom, počas ktorých mali zistiť, čo v ňom treba vylepšiť. „Tieto kľúče neboli len od mesta Banská Bystrica, ale aj celého Slovenska, Európy a dokonca aj sveta. Počas týchto troch dní sme zistili, že vládnuť vôbec nie je jednoduché, a preto si vážime prácu samotného vedenia mesta,“ povedala na úvod odovzdávania kľúčov, ktoré bolo sprevádzané aj originálnym predstavením v historických kostýmoch, študentka Fakulty dramatických umení.

S myšlienkou o zorganizovaní Banskobystrického študentského štátu sa mesto pohrávalo aj posledné dva roky. No zrealizovať ju za pomoci miestnych univerzít sa podarilo až teraz. „Mottom celého projektu bolo „Mesto študentom, študenti mestu“ a myslím, že v tomto duchu sa nám to naozaj aj podarilo uskutočniť,“ priznal sa na ceremoniáli primátor Ivan Saktor. „Je to zárodok istej tradície, ktorá sa, dúfam, u nás dlhodobo udomácni. Aj takýmto spôsobom môžu dať študenti svetu vedieť, že je ich na Slovensku početná prevaha, vedia sa zabávať a majú zmysel pre umenie,“ dopĺňa primátorove slová Matúš Oľha, rektor Akadémie umení.

Počas svojho trojdňového vládnutia prišli študenti s viacerými patentmi na zlepšenie života v meste. Okrem takých kuriozít ako zvýšenie počtu odpadkových košov či zavedenie separovaného zberu odpadov na každej fakulte, si študenti žiadali aj vyššiu informovanosť ľudí v oblasti politiky a medzinárodného diania, lepšie dopravné spojenia, vybudovanie cyklotrás pre občanov, ale napríklad aj dostavanie amfiteátra pri Ekonomickej fakulte. Podľa slov primátora si mesto vezme rady študentov k srdcu a ich požiadavky začne riešiť v najbližších mesiacoch.

moo

BBŠŠ
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM