Správy

Klobúk dole pred bystrickými hasičmi. Za tieto obetavé činy sa dočkali ocenení

Ocenenia za záchranu životov aj športové výkony. Na slávnostnom oceňovaní hasičov neobišli naprázdno ani tí z nášho okresu.

Ilustračný obrázok k článku Klobúk dole pred bystrickými hasičmi. Za tieto obetavé činy sa dočkali ocenení
6
Galéria
Zdroj: TASR

V piatok 18. januára 2019 sa v kultúrnom dome v meste Poltár uskutočnil 6. ročník podujatia s názvom „Hasiči Hasičom“, ktorý organizovalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici spolu s Krajským výborom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Banská Bystrica. Informoval o tom Erik Piater, vedúci oddelenia operatívno-technického Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici. Ocenenia sa ušli aj hasičom z nášho okresu.

Zásah pri nehode aj záchrana topiaceho sa

„V kategórii zásahová činnosť jednotlivca boli udelené dve ocenenia – profesionálnemu a dobrovoľnému hasičovi. Erik Piater z Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici bol dňa 23. apríla 2018 popoludní svedkom dopravnej nehody nákladného vozidla na rýchlostnej ceste R1 na 155 km, kataster obce Badín, okres Banská Bystrica, ktorý narazil do autobusu s cestujúcimi. Pri návrate z práce sa vedúci oddelenia operatívno-technického Erik Piater nachádzal len pár vozidiel za vážnou nehodou. Po spozorovaní dopravnej nehody odstavil svoje vozidlo na krajnici a vystrojený lekárničkou sa bezodkladne presunul k havarovanému autobusu,“ uviedol Piater.

„Vzhľadom na skutočnosť, že sa na tomto mieste ocitol takmer bezprostredne po vzniku dopravnej nehody zahájil prvý kvalifikovaný prieskum v okolí, ako aj priamo v havarovanom autobuse spojený s bezodkladným vyhodnocovaním potrieb nasadenia síl a prostriedkov zložiek integrovaného záchranného systému (IZS). Svoje poznatky okamžite konzultoval s operačným dôstojníkom Operačného strediska Krajského riaditeľstva (OS KR) HaZZ v Banskej Bystrici, čím došlo k výraznému skráteniu doby nasadenia potrebného počtu síl a prostriedkov zložiek IZS a výraznému zmierneniu následkov dopravnej nehody,“ pokračoval so slovami, že do príchodu záchranných zložiek poskytoval na mieste udalosti predlekársku prvú pomoc zraneným osobám a koordinoval činnosť nezranených cestujúcich, ako aj vodičov okoloidúcich vozidiel. Po príchode zložiek IZS začal na mieste plniť úlohy riadiaceho dôstojníka KR HaZZ v Banskej Bystrici a v spolupráci s veliteľom zásahu zabezpečil koordináciu zložiek, ako aj jednotlivých činností na mieste udalosti.

Druhé ocenenie si vyslúžil Ján Švajčiak, ktorý je veliteľom Dobrovoľného hasičského zboru v Medzibrode. „Dňa 1. júna 2018 večer sa pohyboval v blízkosti požiarnej nádrže v Medzibrode 14 mesačný chlapec Samko. V požiarnej nádrži po dažďoch bola mútna voda, hlboká asi 2 metre. Na svojho brata mala dávať pozor staršia sestra. Ján Švajčiak bol náhodou v blízkosti tejto nádrže a pohľadom začal venoval pozornosť tomuto chlapcovi, ktorý sa dostal až na okraj požiarnej nádrže, do ktorej aj spadol. Záchranca dobehol ku nádrži a chlapca vytiahol na breh. Po malej chvíli začal chlapec normálne dýchať,“ pokračoval Piater.

Zásah pri smrteľnej nehode

V kategórii hasičský čin kolektívu získali ocenenie príslušníci Hasičského a záchranného zboru za ich profesionálny prístup pri riešení dopravnej nehody nákladného vozidla a autobusu s hromadným postihnutím osôb, ktorá sa stala dňa 23. apríla 2018 na rýchlostnej ceste R1 v smere Banská Bystrica – Zvolen.

„V dôsledku dopravnej nehody došlo k usmrteniu dvoch osôb a jedenásť osôb bolo zranených, z toho tri osoby ťažko. Veliteľ zásahu nariadil vyslobodenie osôb za pomoci vyslobodzovacieho náradia a technických prostriedkov. Pri záchranných prácach hasiči z Banskej Bystrici spolupracovali s ďalšími príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru vyslanými operačným strediskom Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici a ostatnými zložkami Integrovaného záchranného systému,“ uviedol Piater.

Za šport aj celoživotný prístup

Nepovšimnuté neostali ani športové výkony, ktoré dosiahli príslušníci HaZZ v roku 2018. „Príslušníci Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici spolu s príslušníkmi Výcvikového centra Hasičského a záchranného zboru Lešť tvorili pevný základ futbalovej reprezentácie Hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky. Táto futbalová reprezentácia zvíťazila v roku 2018 na svetovom pohári štátnych zamestnancov v Holandsku, pričom svoje víťazstvo obhájila aj pred týždňom a zo spomínaného pohára priniesla ďalší zlatý kov,“ povedal Piater.

Ocenenie za významný prínos v oblasti ochrany pred požiarmi získala Anna Matalová, členka DPO SR od roku 1983. Je dlhoročnou funkcionárkou Územnej organizácie (ÚzO) DPO SR Banská Bystrica, kde vykonávala aj funkciu predsedníčky okresnej organizácie. V období rokov 1993 – 2002 bola členkou Snemu DPO SR a od roku 2002 do roku 2012 bola predsedníčkou republikovej kontrolnej a revíznej komisie. Od 1. Októbra 2013 vykonávala funkciu riaditeľky Okresného výboru (OV) DPO Banská Bystrica a v súčasnosti je tajomníčkou ÚzO DPO Banská Bystrica. V roku 2008 jej bolo udelené vyznamenanie „Zaslúžilý člen DPO SR“ a v roku 2016 vyznamenanie „Rad sv. Floriána“. „Svojím celoživotným prístupom k životu a práci, nielen v oblasti ochrany pred požiarmi, je vzorom aj pre súčasnú mladú generáciu,“ dodal Piater.

Foto: ilustračné

Hasiči
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM