Správy

Klienti v zariadeniach sociálnych služieb si priplatia. Lunter: Myslím, že je to znesiteľná SUMA

Podľa predsedu BBSK Ondreja Luntera pri 30 zariadeniach v kraji a počte 3 037 klientov to predstavuje mesačný príjem do rozpočtu vyše 100-tisíc eur, ročne viac než 1,2 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Klienti v zariadeniach sociálnych služieb si priplatia. Lunter: Myslím, že je to znesiteľná SUMA
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od júla zvýši poplatky v zariadeniach sociálnych služieb pre seniorov a zdravotne postihnutých ľudí. Rozhodli o tom vo štvrtok krajskí poslanci na svojom zasadnutí v Banskej Bystrici.

Prudký nárast nákladov

Podľa predsedu BBSK Ondreja Luntera pri 30 zariadeniach v kraji a počte 3 037 klientov to predstavuje mesačný príjem do rozpočtu vyše 100-tisíc eur, ročne viac než 1,2 milióna eur.

„Za posledných päť rokov vzrástli náklady v takých zariadeniach o 60 percent, ale poplatky sme za ten čas zvýšili len o 22 percent. Náklady rastú trikrát rýchlejšie, než ich my dvíhame. Nie je to príjemné a neteší ma to. Museli sme k tomu pristúpiť, pretože čelíme prudkému zvyšovaniu všetkých nákladov, od energií až po stravovacie jednotky, a žiaľ, aj opakovaným vládnym nájazdom na krajské rozpočty,“ konštatoval Lunter.

Viac o tom, o aké zvýšenie poplatkov ide, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM