Monika Obrtalová Rôzne

Klaus pil s primátorom borovičku

Dnes doobeda navštívil prezident Českej republiky Václav Klaus aj Banskú Bystricu. Po slávnostnom privítaní v priestoroch historickej Radnice sa Klaus v spoločnosti primátora prešli centrom mesta a zamierili do jedného z podnikov na hlavnom námestí.

„Chcel by som poďakovať za možnosť byť v Banskej Bystrici. Aj primátorovi som zdôraznil to, že sa spolu s manželkou snažíme pri týchto návštevách nezostávať iba v Bratislave, ale vycestovať do každého slovenského regiónu,“ povedal na krátkom brífingu v priestoroch Radnice Klaus, ktorý po Košiciach a Liptove konečne zamieril aj do nášho kraja. „Návštevu Banskej Bystrice považujeme za nevyhnutnú, aby sme sa nepozerali stále len na centrum Bratislavy, ale videli Slovensko ako celok. Teší nás to, že sme tu a cítime a vidíme na prvý pohľad zreteľný pohyb smerom hore, ktorý na Slovensku nastáva,“ pokračoval prezident Českej republiky. „Pán prezident prejavil úprimný záujem o dianie v Banskej Bystrici, pýtal sa ma na moju víziu mesta a na vzťahy aké máme s partnerskými mestami v Čechách,“ povedal viac o pracovnej návšteve prezidenta v meste pod Urpínom primátor Peter Gogola. „Veľmi sa mu páčilo historické jadro. Ja som ho pozval na opätovnú návštevu a prisľúbil, že keď príde nabudúce tak to bude ešte krajšie,“ priznal Gogola.

Českí turisti hrajú významný podiel v počte návštevníkov krajského mesta a práve návšteva Václava Klausa by tomu mohla podľa slov primátora napomôcť. „Ja som sa včera zúčastnil aj slávnostnej večere, ktorú organizoval prezident Ivan Gašparovič. Tam som mal niekoľko zaujímavých rozhovorov o zámeroch, o ktorých v tejto chvíli ešte nechcem hovoriť. Banská Bystrica má ale veľkú šancu a spolupráca s Českom by mohla priniesť len prospech tomuto mestu,“ prezradil Gogola, ktorý po oficiálnej časti zamieril s Václavom Klausom do jedného z podnikov na námestí. „Pán prezident prejavil záujem dať si borovičku, pretože včera v Prezidentskom paláci bol prípitok hruškovicou, čo ho dosť prekvapilo. Takže si chcel dať borovičku v Banskej Bystrici. Ja som povedal, že v práci nepijem, ale pre tento prípad mi udelil prezidentskú výnimku, aby som si aspoň jeden pohárik dal. Takže som s ním pil borovičku,“ zasmial sa primátor, ktorý potom prezidenta odprevadil na pracovný obed s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimírom Maňkom.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM