Monika Obrtalová Krimi

Kauzu deaflympiády vrátil krajský súd na okresný

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici na dnešnom verejnom zasadnutí zrušil rozsudok okresného súdu v kauze deaflympiády v celom rozsahu a vec mu vrátil späť. Krajský súd totiž zistil, že odvolania obžalovaných Jaromíra R., ktorý údajne stojí za fia

Jaromír R. mal spolu so Stanislavom F. spreneveriť približne 1,6 milióna eur. Peniaze mali súvisieť s prípravou minuloročnej deaflympiády vo Vysokých Tatrách. Okresný súd v júni 2011 uznal obžalovaného Jaromíra R. vinným z obzvlášť závažného zločinu sprenevery formou účastníctva a odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní 13 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Uložil mu ďalej ochranný dohľad v trvaní troch rokov a trest prepadnutia majetku. Súd uznal vinným taktiež notára Stanislava F. z obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Odsúdil ho na trest odňatia slobody na 14 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Uložil mu aj ochranný dohľad v trvaní troch rokov, trest zákazu vykonávania notárskej činnosti v trvaní 10 rokov a trest prepadnutia majetku.

Jaromír R. dnes pred rozhodnutím súdu uviedol, že je nevinný v plnom rozsahu. Ako povedal po zasadnutí jeho obhajca, on a jeho klient sú veľmi spokojní. Obhajca notára uviedol, že zo zrušujúcich dôvodov je zrejmé, že sa súd stotožnil s obranou a obhajobou jeho klienta a aj Jaromíra R. „Záver krajského súdu nasvedčuje tomu, že tiež má pocit, že ide o obchodno – právny vzťah a nie trestnoprávny vzťah,“ dodal obhajca s tým, že to je úplne iná rovina a má to úplne iné konzekvencie, nie trestnoprávne. A z jeho pohľadu je to alfa a omega veci.

Na dnešnom verejnom zasadnutí sa Stanislav F. nezúčastnil, súdu poslal ospravedlnenie neúčasti pre pretrvávajúce zdravotné problémy. Zároveň súhlasil, aby sa zasadnutie konalo v jeho neprítomnosti. Na pojednávaní bol Jaromír R., pričom krajský súd doplnil dokazovanie jeho výsluchom. Obžalovanému boli ukázané doklady, ktoré predložil obhajca notára, pričom dodal, že je na nich jeho podpis.

Podľa rozsudku okresného súdu Stanislav F. po vzájomnej dohode s Jaromírom R. v úmysle prisvojiť si finančné prostriedky prijal na bankový účet do notárskej úschovy 52 miliónov korún, čo predstavuje cca 1.726.000 eur. Suma bola prevedená z účtu zložiteľa – spoločnosti z Bratislavy. Tá mala byť 11. apríla 2008 aj s pripísaným úrokom poukázaná na účet zložiteľa. O tom bola spísaná 4. apríla 2008 zápisnica o notárskej úschove. Na účet zložiteľa bolo nakoniec prevedených len 161.178 eur. Stanislav F. si mal prostriedky prisvojiť po navedení Jaromírom R.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM