Michal Majer Rôzne

Katolícky cintorín počas sviatkov nezamknú

V týchto dňoch sa na banskobystrických cintorínoch dôraznejšie starajú o čistotu v okolí hrobov, umiestnených je tam totiž viac kontajnerov. Katolícky cintorín zvyknú zamykať, od piatka (29. októbra) do stredy (3. novembra) však bude otvorený.

„Samozrejme, vstup po zotmení na vlastné riziko,“ uviedol Pavol Bielik zo spoločnosti ZAaRES, ktorá má v správe 15 mestských cintorínov a jeden katolícky. Nachádzajú sa v meste pod Urpínom a jeho prímestských častiach. Ostatné cintoríny bývajú otvorené stále.

Pokračoval, že na cintorínoch dôraznejšie čistia okolie hrobov, „lebo návštevníci nanosia všeličo a odkladajú to za náhrobné kamene.“ Príprava cintorínov na sviatky spočívala podľa jeho slov najmä v hrabaní lístia a tiež trávy z poslednej kosby. Bielik pripomenul, že prakticky už mesiac pred sviatkami zvýšili počet veľkokapacitných kontajnerov na väčších cintorínoch. „Počas týchto dní sa koše na cintorínoch budú denne viackrát vyvážať,“ dodal Bielik.

Na poriadok prevažne v okolí cintorínov a kostolov dohliada aj mestská polícia. Ako uviedol jej náčelník Ľubomír Piterka, hliadky posilnili od štvrtka (28. októbra) do stredy (3. novembra). Zabrániť tak chcú prípadným krádežiam či škodám na majetku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM