Jakub Forgács Správy

Katkin PRÍBEH chytí za srdce: Vďaka zdravotníkom oslávila už 7. NOVÉ narodeniny, FOTO

To, že je Katka chorá, nebolo najskôr vôbec vidieť. Časom však začala chudnúť, žltla, nevládala a vypadávali jej vlasy. Po zákroku v bystrickej nemocnici sa však jej život otočil o 180 stupňov.

Ilustračný obrázok k článku Katkin PRÍBEH chytí za srdce: Vďaka zdravotníkom oslávila už 7. NOVÉ narodeniny, FOTO
8
Galéria

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica zverejnila na sociálnej sieti príbeh pacientky Katky. "V októbri 2016 sa niekto rozhodol darovať pečeň svojho milovaného zosnulého človeka a mne dal šancu žiť. A tak som tu, 10. októbra 2023 oslavujem už svoje v poradí 7. NOVÉ narodeniny,“ napísala Katka, ktorej pred siedmimi rokmi v Rooseveltovej nemocnici transplantova­li pečeň.

Autoimunitné ochorenie

Jej príbeh sa však začal už oveľa skôr. V 16 rokoch jej boli podľa slov nemocnice potvrdené viaceré diagnózy autoimunitného ochorenia, ktoré jej postupne „zožierali“ pečeň. "To, že je Katka chorá, nebolo najskôr vôbec vidieť. Časom však začala chudnúť, žltla, nevládala a vypadávali jej vlasy,“ spomína nemocnica.

"Nemohla som chodiť do práce, občas aj tých pár krokov po byte bolo veľmi náročných. Nevedela som spávať, deň mal 100 hodín, no ja som nevládala ani čítať či počúvať rádio. Prestala som čokoľvek plánovať, lebo načo, ak sa toho nemusím dožiť. Koncom leta 2016 to už vyzeralo, že Vianoc sa pravdepodobne nedožijem… A ja som aj cítila, že dlho to už neutiahnem, tak veľmi som nevládala,“ spomína Katka.

Viac o tom, ako Katka dostala druhú šancu na život, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Vďaka zdravotníkom oslávila Katka už 7. NOVÉ narodeniny
8
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM