Monika Obrtalová Kultúra

Kapela Sto Múch vydala svoj tretí album!

V utorok 23. augusta uvádza do života banskobystrická kapela Sto múch v poradí už tretí album s názvom Skorotlčúce. Podľa kapely je nové CD „príbehom dvoch ľudí, v dvoch kusoch znejúci, dlhšiu dobu vznikajúci, z básní v znení pôvodnom, autoroch rôzny

Je zrejmé, že sa od predošlých „Z hrušky dole“ a „Fšehochuť“ sa album odlišuje, v čom? Je pravda, keď poviem, že ste sa rozhodli urobiť teraz niečo serióznejšie? Nebolo to samoúčelné. Skladám piesne aj na vážnejšie texty a mal som potrebu dať von zo seba aj tie. Samozrejme bez súhlasu kapely by to nešlo. Nápad na takýto album, ktorý by bol príbehom už vznikol pred 5 rokmi a teraz prišiel čas ho nacvičiť a vydať. Nemal som odvahu pred pár rokmi vyjsť von s osobnými piesňami, textami. ** Čo sa týka textov, sú od rôznych autorov. Prečo? Akým spôsobom ste ich zháňali? Nemáte pocit, že potom album nemá ucelený charakter? ** Nemám ten pocit, prvá skupina autorov sú ľudia okolo nás, autori, ktorí nás poznajú a autorsky sa podieľali na prvom aj druhom albume /Šrank, Mayerská, Bérešová, Fabok, Hudák/ a rokmi ďalší básnici a textári pribúdajú, vznikajú nové piesne, aj keď možno na staré a známe témy. Vo finálnej fáze bolo úlohou tieto piesne usporiadať tak, aby dávali zmysel, v tomto prípade Príbeh. ** Po inštrumentálnej stránke je už v prvej skladbe bezpochyby podobný zvuk Burčiaku. Spomínali ste inšpiráciu Jarom Filipom a Dežom Ursinym. Je táto inšpirácia badateľná aj v iných skladbách? Ako súvisí s odkazom albumu?** Ursiny ma natoľko inšpiroval, že sa možno prejaví jeho odkaz aj na našom albume. Spôsob, akým narába so slovenčinou, poriadok v muzike, jasne čitateľný aranž, poetika, to všetko ma zasiahlo natoľko, že to nemôžem popierať. Je rozdiel v pojmoch imitovať a prijať niekoho hudobnú reč za súčasť svojej výpovede.

Prvýkrát vydávate dvoj CD. Zrejme ste toľko priestoru potrebovali, aby bol odkaz tohto albumu kompletný. Aký je vlastne odkaz? Spomínal som príbeh, odkaz nateraz odložme.Aby bol príbeh ucelený a zmyslený, bolo nutné doň zaradiť piesne nadväzujúce na seba, piesne, ktoré tam pred 5 rokmi boli a piesne ktoré tam práve z osobného dôvodu byť mali. Na počet piesní sme ohľad nebrali. Akonáhle to odobril vydavateľ, vedeli sme, že to dáme na cd v tej podobe, ako sa to ustálilo pred 2 rokmi. Odkaz je prisilné slovo. Nemám ešte právo o ňom v mojom veku hovoriť.

Druhé CD má melancholickejší charaker. Je to zámer alebo náhoda? Je to časť albumu, časť príbehu, ktorý začína fázou stretnutia, vzniku niečoho nového, spolužitia, omylu, pochybností o sebe samom, živote, viere… To je už druhá časť albumu, preto pomalé melancholickejšie piesne…

23. augusta v Slovenskom rozhlase v štúdiu 5 v rámci relácie Pohoda FM uvádzate Váš nový album do života. Prečo nehovoríte o krste? Bude tento koncert prístupný aj verejnosti? My hovoríme, že krstia sa ľudia, nie v tomto prípade 2 kusy umelej hmoty a papierový obal. Preto uveďme cd do života a nám najprijateľnejším spôsobom a to je koncert. Koncert je prístupný verejnosti, avšak kapacita rozhlasového štúdia je obmedzená, tak ak má niekto záujem, je nutné si rezervovať vstupenky už dnes.

Juraj Havlík

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM