Jakub Forgács Správy

Kandidujú aj desiatky Bystričanov: Kompletný ZOZNAM, kto zabojuje o kreslo v parlamente

Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra. Pozreli sme sa na to, kto z okresu Banská Bystrica sa uchádza o hlasy voličov.

Ilustračný obrázok k článku Kandidujú aj desiatky Bystričanov: Kompletný ZOZNAM, kto zabojuje o kreslo v parlamente
Zdroj: Dnes24.sk

V septembrových parlamentných voľbách chcelo zabojovať o 150 kresiel v Národnej rade (NR) SR spolu 2 722 kandidátov (pozn. red.: k 1.8.2023 sa už 14 z nich vzdalo kandidatúry). Nachádzajú sa na kandidátnych listinách 25 politických subjektov.

Až 18 z týchto subjektov má kandidátov aj z okresu Banská Bystrica. Ich kompletný zoznam nájdete na nasledujúcej strane.

Vzdanie sa kandidatúry

Kandidát sa môže najneskôr 48 hodín pred začatím volieb svojej kandidatúry vzdať. Rovnako najneskôr 28. septembra môže kandidáta prostredníctvom splnomocnenca odvolať aj politická strana alebo koalícia, ktorá ho nominovala. Politická strana alebo koalícia môže tiež najneskôr 48 hodín pred začatím volieb vziať späť svoju kandidátnu listinu.

Osobne, poštou aj zo zahraničia

O voľbu poštou v predčasných septembrových parlamentných voľbách možno požiadať už len do 9. augusta. Občania žijúci v zahraničí o ňu môžu požiadať elektronicky alebo listom. Ministerstvo vnútra (MV) SR apeluje na voličov, aby si registráciu nenechávali na posledný termín.

Pre voľby do NR SR bolo na území SR utvorených celkovo 5 996 volebných okrskov, z toho 78 v Banskej Bystrici. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať v sobotu 30. septembra od 7.00 do 22.00 hod., kedy sa uzatvoria okrskové volebné miestnosti.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM