Michal Majer Rôzne

Kam so zeleným symbolom Vianoc po sviatkoch?

Vianočný stromček, ktorý zdobil Námestie SNP, podobne ako ostatných sedem stromčekov v mestských častiach, poslúži po sviatkoch ako drevná štiepka a z kmeňov sa narežú dosky vhodné na opravu lavičiek, resp. mestského mobiliáru. Záhradnícke a rekreačn

Väčším problémom, najmä z hľadiska efektívnej likvidácie, sú stromčeky z banskobystrických domácností. Disciplinovaní občania odnesú stromček ku kontajneru, tí pohodlnejší vyhodia smrek či jedličku priamo z balkóna. Aktivační pracovníci tento bioodpad zbierajú a odnášajú ku kontajnerom na komunálny odpad.

Podľa slov vedúcej Oddelenia životného prostredia MsÚ Banská Bystrica Beaty Kostúrovej: „Odvozná firma postupne od 10. januára začne so zberom stromčekov, ktoré uskladní a následne sa zoštiepkujú. V takejto forme potom poslúžia čiastočne ako mulčovacia hmota, resp. zvyšok putuje na spaľovanie ako biomasa.“Dôležité je rešpektovať, že stromčeky nepatria do červených nádob určených na biologicky rozložiteľný odpad. Stačí ich položiť ku kontajnerom. Mesto Banská Bystrica má financie potrebné na zber a zhodnocovanie stromčekov zahrnuté priamo v rozpočte.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM